Klimaatspijbelaars voeren actie in Brussel na waarschuwing Ben Weyts

Na een adempauze en ondanks de waarschuwing van minister Ben Weyts (N-VA), voeren klimaatspijbelaars opnieuw actie in Brussel. De politie telt duizend deelnemers. Ook boegbeeld Anuna De Wever is erbij.

jvt

Rond 14 uur zijn de klimaatspijbelaars van Youth for Climate (YFC) begonnen aan hun eerste mars van 2020. De betoging staat naar aanleiding van de Internationale Week van de Oceaan volledig in het teken van het beschermen van de oceanen.

'Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak!', zingen ze onder meer. Naar goede gewoonte hebben veel deelnemers spandoeken en kartonnen borden met opschriften mee, waaronder 'Uw klimaatbeleid is nog zieliger dan mijn bordje', 'Ik heb meer gedaan voor dit bordje dan u voor mijn toekomst' en 'Stop met knoeien of het wordt roeien'.

Anuna De Wever

Ook boegbeelden Anuna De Wever en Adélaïde Charlier lopen mee in de klimaatmars. De meisjes zijn terug na een maandenlange trip in Latijns-Amerika, al zetten ze nu wel een stap terug in de organisatie aangezien ze stage lopen bij de Europese fractie van groenen.

'Ik zet geen stap opzij uit Youth for Climate, maar ik zet wel een stap opzij als woordvoerster van de beweging', verduidelijkt De Wever. 'De beweging van YFC is politiek neutraal en ik ben dat ook. Maar ik loop nu stage bij de groene fractie en ik snap dat mensen daar moeite mee zullen hebben. Nu is het volledig duidelijk dat YFC politiek neutraal is.'

De stage van Anuna De Wever en haar compagnon de route, Adélaïde Charlier, bij de groene fractie zal vijf maanden duren. De twee activistes komen zo terecht in de politieke wereld. 'Het is een logische volgende stap', vindt De Wever. 'Dit is voor mij de kans om de brug te leggen tussen het activisme op straat en de politiek van het Europees parlement. Ik sta nu veel dichter bij waar het beleid wordt geschreven en ik ben zo veel meer op de hoogte van hoe het gebeurt op Europees niveau. Het is ook duidelijk dat Europa de leiding zal nemen in het gevecht tegen de klimaatopwarming. Ik en Adélaïde wilden nog meer druk zetten en op deze manier kunnen we dat doen', stelt De Wever.

Nieuwe stemmen

De keuze om afstand te nemen van YFC was volgens De Wever 'niet evident', maar ze geeft nu met plezier de fakkel door. 'Het zal ook goed zijn om nieuwe stemmen te horen. Jullie zullen mij bovendien nog terugzien op elke mars en elke actie. De stage is parttime omdat we ook nog veel voor YFC willen blijven werken, anders was dat niet combineerbaar', besluit De Wever.

‘We staan volledig achter hun stage en hopen zo de jongeren dichter bij de beleidsmakers te brengen en omgekeerd ook onze boodschap beter tot bij de beleidsmakers te krijgen. We komen nu al meer dan een jaar op straat en er is niets veranderd’, vertelt Lola Segers, een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate.

Spijbelen

© Photo News

Na de expliciete veroordeling door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts was het uitkijken naar het aantal scholieren dat zou spijbelen om te komen betogen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts liet meerdere keren verstaan dat hij geen oogje meer wil toeknijpen voor scholieren die spijbelen voor het klimaat. ‘Om hun mening te uiten hebben scholieren vakantiedagen genoeg’, verklaarde hij. ‘Spijbelen blijft spijbelen, het maakt niet uit om welke reden. Het moet duidelijk zijn dat regels gelden voor iedereen.’

De politie spreekt van duizend deelnemers. Hoeveel deelnemers ook effectief spijbelen is niet duidelijk. Ook de grootouders voor het klimaat zijn opnieuw aanwezig. In januari vorig jaar bracht de klimaatmars nog een recordaantal van 35.000 mensen op de been.