1 op de 10 winkeldiefstallen gebeurt in eindejaarsperiode

© Jimmy Kets

December is niet alleen voor shoppers een drukke maand. Ook winkeldieven profiteren van de drukke winkels om hun slag te slaan. Uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie NSZ blijkt dat 1 op de 10 winkeldiefstallen plaatsvindt in de maand december. Ook bij beveiligingsfirma Securitas merken ze dezelfde trend: terwijl ze in de zomermaanden 500 winkeldieven betrappen, stijgt dat in de wintermaanden tot 800.

mab, cel

Na de algemene koopzondag die vorige week zondag werd gehouden, wordt vandaag tijdens de laatste koopzondag voor Kerst de echt grote drukte verwacht. En net van die drukte profiteren winkeldieven. December is de maand waarin het meest aantal producten worden gestolen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid. Maar liefst 10 procent van alle gestolen producten op jaarbasis worden tijdens de maand december gestolen. Daarmee gaat de laatste maand van het jaar de maanden maart, februari en januari voor, niet toevallig ook allemaal donkere maanden.

“Dat de maand december een uitgelezen tijdstip vormt voor winkeldieven is te verklaren door de grote drukte die er dan heerst, vooral tijdens de koopzondagen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie raadt handelaars aan om extra voorzichtig te zijn tijdens een koopzondag en diefstalgevoelige producten achter slot en grendel in vitrines te plaatsen.

Ook extra personeel of een extra bewakingsfirma kunnen winkeldieven afschrikken. Maar vooral voor kleinere winkels is de kost van een externe bewakingsagent vaak te duur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen