KRC Genk heeft ervaring met een afgelasting door felle wind. Op 27 december 2017 werd het duel in Oostende door een fikse storm uitgesteld. © Photo News

Gooit storm Ciara roet in het eten? Antwerp-Genk niet in gevaar door noodweer

Komend weekend worden windsnelheden tot 110 km per uur voorspeld. De storm die in de loop van zondag over België zal trekken, heeft zelfs een naam gekregen: Ciara. Komt Super Sunday, met Antwerp-Genk en Standard-Club Brugge op het programma, in het gedrang? “Op dit moment niet”, aldus Stijn Van Bever van de Pro League.

Kristof Liberloo

Vooral de wind zal flink tekeergaan. De Pro League is alert. “We staan voortdurend in contact met het KMI”, aldus Stijn Van Bever van de Pro League. “Op dit moment hebben we geen signalen ontvangen dat er zondag niet gevoetbald zou kunnen worden. Maar we blijven de situatie op de voet volgen.”

Ciara zal in de loop van de dag in sterkte toenemen. Er worden vooral ’s avonds en ’s nachts windsnelheden verwacht tot 110 km per uur. Standard-Club Brugge wordt al om 14.30 uur in Luik afgewerkt, Antwerp-KRC Genk volgt om 18 uur op de Bosuil. “De scheidsrechter zal ter plaatse moeten vaststellen of er gevoetbald zal kunnen worden”, vervolgt Stijn Van Bever. “Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid op het terrein, van de spelers dus. De ordediensten kunnen een wedstrijd ook afgelasten als de veiligheid van de supporters niet gegarandeerd kan worden.”

Jan Boterberg moet Antwerp-Genk in goede banen leiden, Lawrence Visser is aangeduid voor Standard-Club Brugge. Om 20 uur zondagavond staat Waasland-Beveren-Kortrijk ook nog op het programma, met Limburger Bert Put als scheidsrechter.

Bal waait in doel

Bij hevige sneeuwval, wateroverlast of mist is duidelijk welke beslissing de scheidsrechter met dienst moet nemen. In het reglement is echter niets terug te vinden over afgelasting omwille van stevige rukwinden. “De scheidsrechter moet dat zelf inschatten”, aldus onze huisref Serge Gumienny. “In theorie moet de bal stil blijven liggen als het spel aangevat of hervat wordt. Maar het reglement zegt niks over de invloed van wind op de match. Ik heb zelf ooit meegemaakt dat de keeper uittrapte en de bal aan de overzijde in doel verdween, omwille van een rukwind. Maar dat is geen reden om een match stil te leggen. De veiligheid van de spelers is wel van belang. Nu, ik vermoed dat ze zondag niet van het terrein zullen geblazen worden. (lacht)