Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Nog steeds ‘plus chaud que le climat’: op de nieuwe betoging van de klimaatspijbelaars

Klimaatmars in Brussel.Beeld Tim Dirven

De eerste klimaatmars van het nieuwe jaar lokte zo’n 1.000 betogers naar Brussel. Minister Weyts’ oproep om klimaatspijbelaars te straffen heeft voorlopig weinig impact. ‘We blijven doorgaan.’

“On est plus chaud que le climat”, “Make Belgium Green Again” en “Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak!” De intussen klassiek klinkende slogans waren vrijdag weer massaal te zien en horen in de Brusselse straten tijdens de eerste klimaatmars van 2020. Volgens de politie trokken zo'n duizend betogers van het Centraal naar het Zuidstation. Een groot deel van hen zijn klimaatspijbelaars, al kregen die ook steun uit andere hoeken. Zo waren er delegaties aanwezig van Grootouders voor het Klimaat, Teachers for Climate, Workers for Climate, Scientists for Climate en Greenpeace. De milieuorganisatie liep helemaal vooraan in de betoging, met een ijssculptuur die vier pinguïns afbeeldde.

Een betoging van duizend man sterk, het is een resultaat dat de verwachtingen overtrof. Organisator Youth For Climate hoopte op voorhand op zo’n 600 deelnemers, “maar hopelijk meer”. Die wens werd dus waarheid. “Volgens onze telling waren er zelfs 1.900 mensen", zegt Lola Segers, een van de nieuwe woordvoerders van Youth for Climate. “En er was enorm veel enthousiasme. Er werd gezongen, gesprongen, gedanst. Je voelt dat iedereen ervoor wil blijven gaan. We zijn enorm tevreden.”

Ben Weyts

Dat er op voorhand twijfels bestonden over de opkomst, had Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) een en ander mee te maken. Youth for Climate richt zich tot alle politieke partijen die niets of onvoldoende ondernemen voor het klimaat, maar de relatie met N-VA blijkt extra moeilijk. De partij is ook de eerste om de spijbelaars te veroordelen. N-VA wil die woorden nu ook aan daden koppelen. “We kunnen niet met zijn allen de daling van de onderwijskwaliteit hekelen en vervolgens de andere kant opkijken als het gaat over spijbelen. Leerlingen die deelnemen, zullen als afwezig worden geregistreerd”, stelt Weyts. 

Ben Weyts
Beeld Tim Dirven

Dat kan op termijn problemen opleveren. In principe kunnen kinderen en jongeren die te vaak spijbelen, van school worden gestuurd. In meer verregaande gevallen kunnen ouders hun recht op schooltoeslag verliezen. Al leek dat weinig indruk te maken op de vele schoolspijbelaars in Brussel. “De politiek wil geen oogje dichtknijpen voor de klimaatspijbelaars, maar ze sluit wel de ogen voor onze toekomst”, reageert Segers. “Wij voelen ons gesterkt door de opkomst vandaag. We blijven doorgaan.”

Nieuwe gezichten

Youth for Climate ziet Weyts’ waarschuwing als brandstof om door te gaan. Die kunnen ze ook gebruiken in een nieuw protestjaar dat er anders zal uitzien dan het voorgaande. Dat komt onder meer omdat Anuna De Wever stopt als woordvoerder van de beweging. Zij loopt momenteel stage bij de groene fractie in het Europees Parlement. Omdat Youth for Climate politiek ongebonden wil zijn, zet ze een stap opzij. Ze geeft de fakkel door aan een aantal nieuwe gezichten die afwisselend als woordvoerder optreden. Al blijft ze betrokken bij de beweging, ze liep ook vrijdag mee in de betoging.

Nieuwe gezichten
Beeld Tim Dirven

Daarnaast zal het nieuwe protestjaar ook inhoudelijk anders ogen. Youth for Climate organiseerde vorig jaar een tijd lang wekelijkse klimaatmarsen. Dat zal dit jaar anders zijn. “We gaan waarschijnlijk één spijbelactie per maand organiseren, want dit werkt nog steeds”, vertelt Segers. “Maar we willen ook meer inzetten op alternatieve acties, rond thema’s die op dit moment belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de financiering van de European Green Deal. Het is fantastisch dat Europa ermee bezig is, maar er moet nu ook echt geld voor worden vrijgemaakt. Ineos (een Britse chemiereus, BVS) is een ander voorbeeld. Dat gaat bouwen in Antwerpen, met een enorme impact op het milieu. Dat zijn belangrijke thema’s waarover we onze stem willen laten horen.”