Storm Ciara: voetbal en veldrijden afgelast, scholen gesloten en al tientallen vluchten geschrapt op Brussels Airport

Met rukwinden tot 130 kilometer per uur belooft Ciara – de eerste storm van het jaar – heel wat schade te veroorzaken. Sinds zondagochtend is de wind aan het toenemen, en dus worden vandaag en de komende dagen volop voorzorgsmaatregelen genomen. Zo werden de zondagmatchen in het voetbal afgelast, net als de Superprestige veldrijden in Merksplas en blijven meerdere parken en zelfs scholen dicht. Ook tientallen vluchten op Brussels Airport werden al geannuleerd.

OVERZICHT. Bekijk hier de maatregelen in jouw buurt

Geen voetbal zondag in de Jupiler Pro League. De dreiging van storm Ciara heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) ertoe gedwongen alle wedstrijden af te gelasten. Standard – Club Brugge, Antwerp – Genk en Waasland-Beveren – KV Kortrijk worden volgende week woensdag en donderdag afgewerkt. Ook de wedstrijden in 1B en 1ste amateur zijn afgelast., net als alle wedstrijden in provinciale. Er werd ook beslist om over te gaan tot een algemene afgelasting van de elite jeugd op zondagvoormiddag. De veiligheidsdiensten konden naar eigen zeggen de veiligheid niet garanderen met voorspelde windstoten van meer dan 100 kilometer per uur en de bijhorende code oranje, aangegeven door de overheid.

Ook veldrit geschrapt

Maar in tegenstelling tot de KBVB dacht de organisatie van de Superprestige zaterdag nog dat de veldrit in Merksplas zondag zou kunnen plaatsvinden. “We gaan niet vooruitlopen op de zaken. Het heeft geen zin om nu al paniek te zaaien over een storm die er nog niet is”, zo luidde het zaterdag. Zondagochtend werd eerst nog gemeld dat de starturen van de wedstrijden vervroegd zouden worden, maar ondertussen werd toch beslist de veldrit te annuleren.

“Blijf uit het bos”

Het Agentschap Natuur en Bos roept op om weg te blijven uit parken en bossen omdat daar – door de weinige wind de laatste tijd – nog heel wat kwetsbare takken hangen. De provincie Oost-Vlaanderen besliste vrijdag al om alle provinciale domeinen en bossen, zoals Puyenbroeck in Wachtebeke of De Gavers in Geraardsbergen, te sluiten. Ook de Valentijnrun in het Antwerpse Rivierenhof wordt daarom uitgesteld, en in Bokrijk zal het museum voor de Winterwandelingen ’s middags niet openen. De bezoekers van de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK, aan de rand van het Gentse Citadelpark, worden dan weer met borden aan de ingang van het park gewaarschuwd.

LEES OOK. Rukwinden tot 120 kilometer per uur: kust zet zich schrap voor eerste zware voorjaarsstorm (+)

NMBS en Brussels Airport

Ingrijpender dan de sluiting van de staketsels in Nieuwpoort en Blankenberge, of de mogelijke sluiting van de kermis in Mol, zijn de maatregelen van verschillende scholen. Zeker scholen in het Antwerpse die in de buurt van parken liggen, houden liever de deuren gesloten. De leerlingen krijgen maandag les op een andere locatie.

Voor pendelaars dreigen dan weer vertragingen. Spoormaatschappij NMBS nodigt de reizigers uit om hun verschillende communicatiekanalen te raadplegen bij het plannen van hun treinreis. Met het stormweer kan de NMBS op bepaalde delen van het netwerk de snelheid van haar treinen matigen, en het treinverkeer kan hinder ondervinden van obstakels op de sporen, zoals takken of andere voorwerpen.

Dezelfde problemen kunnen optreden op Brussels Airport. Daar werd door enkele luchtvaartmaatschappijen beslist om een aantal vluchten te schrappen. Het gaat in totaal al om 38 vluchten van Brussels Airlines, 14 van Lufthansa en ook bij British Airways (2), KLM (2) en Eurowings (2) worden vluchten geannuleerd. Het is niet uitgesloten dat er nog andere vluchten zullen worden geschrapt. Brussels Airport raadt reizigers daarom aan om voor vertrek online de status van hun vlucht te checken.

LEES OOK. Hoeveel schade zal er zijn? Is dit uitzonderlijk? En wat kan je doen? (+)

Noodnummer 1722 actief

Het KMI verwacht zondagnamiddag windstoten van 80 tot 110 kilometer per uur, met het risico op schade in heel het land. ‘s Avonds en ‘s nacht wordt de wind nog heviger, met mogelijk windstoten van 110 à 130 kilometer per uur. Indien het zou onweren, kan de wind nog sterker worden.

Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende oproepen. De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies naar het nummer 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

Het is niet de bedoeling naar 1722 te bellen voor schade waarbij geen brandweerinterventie nodig is. In dat geval is een gekwalificeerde professional aangewezen.

LEES OOK. Schade na onweer of storm: wie moet je eerst bellen, en betaalt de verzekering alles terug? Een handleiding (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen