OVERZICHT. Mag u vuurwerk afsteken op oudjaar in uw gemeente?

© rr

In Vlaanderen is het in 14 procent van de gemeenten verboden om zelf vuurwerk af te schieten. In een op de twee gemeenten moet je het op voorhand aanvragen, en in de overige dikke 35 procent is het vrij toegelaten. Dat blijkt uit een exclusieve rondvraag van onze redactie bij alle Vlaamse gemeentes.

evg

In Brussel werd het vuurwerk vorig jaar afgeschaft door de terreurdreiging, maar toch is het dit jaar in slechts een kleine minderheid van de gemeentes verboden om zelf vuurwerk af te steken. In een op de drie Vlaamse gemeentes kun je vrij vuurwerk afsteken. Slechts in 14 procent is het helemaal verboden, in de andere gemeentes moet je op voorhand toestemming vragen.

Het vuurwerk wordt niet zozeer aan banden gelegd vanwege de terreurdreiging. Vooral de veiligheid van de burgers en het dierenwelzijn primeren.

Er zijn grote regionale verschillen. Zo heb je in West-Vlaanderen vaak een vergunning nodig om zelf vuurwerk af te steken.

Oproep van minister Weyts

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de 308 Vlaamse burgemeesters gevraagd het vuurwerk tijdens de feestdagen te beperken tot één plaats in de gemeente, indien een verbod niet mogelijk blijkt. “Iedereen die vuurwerk afsteekt, moet zich toch eens afvragen of die enkele knallen nu echt belangrijker zijn dan het mogelijk verknallen van dierenlevens”, zegt minister Weyts. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt immers dat de lichtflitsen en het lawaai dat met vuurwerk gepaard gaan, de dieren in grote mate beangstigen.

Bekijk hieronder of vuurwerk afsteken op oudjaar toegelaten is in uw gemeente.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen