Allicht verlenging voor federaal ‘opdrachthouder’ Geens

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) © Fred Debrock

CD&V-vicepremier Koen Geens, die momenteel aan zet is in de federale formatie, wordt morgenmiddag op het paleis verwacht. Zijn opdracht wordt allicht verlengd.

mju, belga

Alles wijst erop dat de koning ‘opdrachthouder’ Koen Geens (CD&V) een verlenging gunt. Hij werd op 31 januari onverwacht het veld ingestuurd door de koning, nadat informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens er niet in waren geslaagd een werkbare meerderheid samen te brengen. Vooralsnog is er geen (zichtbare) versnelling geplaatst en een doorbraak is dan ook nog niet in zicht.

Geens zou vooral de toenadering moeten tussen PS en N-VA, ook al werd die al verschillende keren uitgesloten door socialistische kopstukken. Ook Ecolo ziet het (nog altijd) niet zitten om met N-VA te regeren. In de krant L’Echo en op RTL-TVi riep covoorzitter Jean-Marc Nollet de andere partijen op om voor een ‘plan B’ te kiezen en in een formule zonder N-VA te stappen. ‘In zes weken tijd kunnen we naar buiten komen met een gezamenlijk programma rond een aantal thema’s’, aldus Nollet. Hij noemde de Europese Green Deal een sociale correctie, een beweging naar een circulaire economie en meer aansluiting bij de burger.

Zowel CD&V als Open Vld legden in De zevende dag dan weer de nadruk op het belang van een samenwerking met N-VA. ‘Als je met een minderheid in je taalgebied bestuurt, heb je het fenomenaal moeilijk en dan ga je je ook strakker opstellen’, zegt Servais Verherstraeten. Of Open VLD in een paars-gele formatie uit de boot valt of niet, is volgens het liberale Kamerlid Vincent Van Quickenborne ‘zelfs van ondergeschikt belang’.