Moeizame ochtendspits en treinverkeer door storm Ciara: “Sta wat vroeger op, kans groot dat er vertragingen zijn”

© DVH

Het hoogtepunt van storm Ciara werd zondagavond rond 22 uur verwacht, toch zal er maandagochtend mogelijk nog hinder zijn. De code oranje schaalt het KMI bij naar code geel, maar ook dan wordt regenachtig weer met veel wind voorspeld. “Sta wat vroeger op, want de kans dat je wat langer over de weg naar je werk doet is groot”, klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum. Ook het treinverkeer zal hinder ondervinden.

Lees ook: Overzicht van een dag vol regen, rukwinden en véél schade

Maandagochtend kunnen er nog steeds rukwinden zijn en kan het ook regenen. “Waar het verkeer in de soep zou kunnen draaien, valt moeilijk te voorspellen”, zei woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum Peter Bruyninckx. “Maar in stormweer is het sowieso moeilijker rijden dan gewoonlijk. Dat kan al vertragingen veroorzaken. Het risico op ongevallen is ook groter, waardoor er nog meer file ontstaat.”

Toch is er maandagochtend rond 6 uur nog geen sprake van hinder op de snelwegen. “Alle boodschappen op onze dynamische signalisatie staan op normaal”, verklaart Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum maandagochtend via Twitter. Hij hoopt op een “ordentelijke spits”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En dan was er nog de nacht van zondag op maandag. “We weten ook niet wat er nog allemaal losgerukt wordt en wat er nog op de weg belandt. Zondag zijn er al tien bomen op de snelweg gevallen. In het weekend veroorzaakt dat geen enorme files, maar op maandagochtend misschien wel. Ook die factor speelt mee.”

LEES OOK. Bekijk hier welke schade storm Ciara al heeft aangericht in jouw provincie (+)

“Daarom is het verstandig voor wie maandag de weg op gaat om wat vroeger op te staan en in te schatten waar er vertragingen zijn”, besluit Bruyninckx.

Ook wie met de trein naar het werk gaat, moet rekening houden met heel wat vertragingen. “Tot nader order blijft de snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur van kracht”, zei een woordvoerder van Infrabel.

Als gevolg daarvan wordt een dertigtal piekuurtreinen afgeschaft. De spoorwegmaatschappij waarschuwt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en raadt hen aan om zich te informeren via de infokanalen van de NMBS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen