Moeilijke regeringsvorming dreigt na Sinn Fein-overwinning in Ierland

In Ierland heeft de links-nationalistische partij Sinn Fein zichzelf tot overwinnaar van de verkiezingen gedoopt. Een moeilijke regeringsvorming kondigt zich aan, want de twee traditionele partijen stelden op voorhand een veto tegen een samenwerking.

‘Ik denk dat het fair is om te zeggen dat deze verkiezingen historisch zijn.’ En: ‘Ik zal met iedereen praten.’ Voor Sinn Fein-voorzitter Mary Lou McDonald is het duidelijk dat haar partij er zich dit keer niet opzij laat schuiven. Jarenlang maakten centrumpartijen Fine Gael en Fianna Fail afwisselend de dienst uit in Ierland, maar dat lijkt nu moeilijk te worden.

Wachten op zetelverdeling

Uit de exitpolls van de verkiezingen blijkt dat de twee grote partijen niet voldoende zetels halen om een meerderheid te bereiken. Fine Gael zou 22,4 procent halen, Fianna Fail belandt op 22,2 procent en uitdager Sinn Fein gaat richting 22,3 procent. Het ziet ernaar uit dat de huidige constructie – premier Leo Varadkar (Fine Gael) aan de macht met gedoogsteun van Fianna Fail – geen vervolg kan krijgen.

Definitieve resultaten komen pas maandagnamiddag of later, en dat terwijl de Ieren zaterdag al gingen stemmen. Wel zal de uiteindelijke score van Sinn Fein, de politieke nakomeling van de Ierse verzetsbeweging IRA, nog wat teruglopen. Omdat de links-nationalistische partij minder kandidaten op de lijsten zetten, zullen de twee grote partijen in absolute aantallen meer zetels binnenhalen.

‘Geen proteststem’

Nog voor de verkiezingen gaven beide centrumpartijen al aan dat een coalitie met Sinn Fein niet aan de orde is. De partijvoorzitster voert daarom al gesprekken met kleinere linkse partijen, in de hoop zo een minderheidsregering op de been te brengen. Die zou dan steun kunnen krijgen van één van de twee centrumpartijen

Sinn Fein is vooral populair bij de arbeidersklasse, vanwege de uitgesproken linkse standpunten. Zo moet de pensioenleeftijd bijvoorbeeld terug naar 65 jaar en wil de partij de woninghuurprijzen bevriezen. ‘Dit is geen proteststem. Sinn Fein geniet het vertrouwen van minstens een kwart van de Ieren. Dit is zeker een verkiezing die historisch is qua verhoudingen’, verklaarde voorzitster McDonald nog.

Meer