Troonopvolgster van Merkel stapt op als partijleidster

Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) neemt ontslag als secretaris-generaal van de Duitse christendemocraten. Een politieke crisis in de Duitse deelstaat Thüringen die AKK niet kon bezweren, werd de doodsteek van de CDU-leider.

De politieke partij laat dat maandagochtend weten in een persbericht. Kramp-Karrenbauer kiest ervoor om niet langer naar voren te treden als kandidaat-bondskanselier bij de verkiezingen van 2021. ‘Kramp-Karrenbauer vindt dat de partijleider en opvolger van Angela Merkel één en dezelfde persoon moeten zijn’, klinkt het bij een woordvoerder.

Cordon op de schop

De gebeurtenissen in de Duitse deelstaat Thüringen zijn de directe aanleiding voor het vertrek van AKK, die pas sinds december 2018 aan het hoofd van de Duitse christendemocraten staat. Vorige week raakte de liberaal Thomas Kemmerich er verkozen tot minister-president van de deelstaat, dankzij stemmen van de CDU én het extreemrechtse AfD.

Hoewel Kemmerich onmiddellijk opstapte als minister-president, was het kwaad geschied. Vanuit het hele land kwam er felle kritiek op de impliciete doorbreking van een ‘cordon sanitaire’ tegen AfD. Kramp-Karrenbauer zakte vervolgens af naar Thüringen in de hoop een oplossing te vinden, maar kreeg haar lokale afdeling niet mee. Het idee om nieuwe verkiezingen te organiseren, viel op een koude steen bij de lokale mandatarissen. En dus leed AKK zware reputatieschade.

Weinig gedragen

AKK en Angela Merkel – Isopix

Niet enkel Thüringen speelde mee. Kramp-Karrenbauer slaagde er nooit echt in om een sterke stempel op de partij te drukken. De 57-jarige straalde te weinig autoriteit uit en gold binnen de CDU als ’te links’. Haar parcours als CDU-leider staat in schril contrast met dat van de populaire Angela Merkel. Zij stond 18 jaar aan het hoofd van de christendemocraten.

Later op maandag geeft CDU meer uitleg over het ontslag. Deze zomer volgt dan een procedure om een nieuwe partijleider – en kandidaat-bondskanselier – aan te duiden. Zakenman Friedrich Merz en minister van Volksgezondheid Jens Spahn zijn mogelijke kandidaten. Annegret Kramp-Karrenbauer zou intussen aanblijven als Duitse minister van Defensie.

Meer