Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Koning verlengt opdracht van informateur Koen Geens (CD&V) met een week

Koen Geens wordt ontvangen door de koning.Beeld Thomas Nolf

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) krijgt een week extra tijd om te zoeken naar oplossingen in de federale formatie. Hij kijkt daarbij nog altijd voornamelijk naar PS en N-VA, liet hij vanmiddag uitschijnen na zijn consultatie op het paleis. ‘Het spreek vanzelf dat ik ernaar streef om de partijen met het zwaarste gewicht in dit land ertoe te bewegen samen verantwoordelijkheid te nemen.’

en

Sinds 31 januari is uittredend minister van Justitie Geens aan zet om als ‘koninklijk opdrachthouder’ een doorbraak te forceren. Hij werd onverwacht het veld ingestuurd nadat informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) er niet in waren geslaagd een werkbare meerderheid samen te brengen. 

Om 12 uur kwam Geens aan bij het paleis, waar hij na een uur weer vertrok. Hij zal opnieuw verslag uitbrengen op 17 februari, zo maakte het paleis bekend in een persbericht.

Na afloop van de consultatie met de koning was Geens karig met commentaar. “De koning heeft mij gevraagd om verder te onderzoeken welke initiatieven genomen kunnen worden om een volwaardige regering te vormen. Ik heb twee belangrijke manieren en trefwoorden om voortgang te maken: vertrouwen en discretie. Zodat het land zo snel mogelijk naar een nieuwe regering kan geleid worden”, klonk het. 

Paars-geel

De CD&V-vicepremier bevestigde wel dat hij nog altijd aan een coalitie met zowel PS als N-VA werkt. “Het spreekt vanzelf dat ik ernaar streef om de partijen met het zwaarste gewicht in dit land ertoe te bewegen samen verantwoordelijkheid te nemen, maar dat wil niet zeggen dat ik mij niet zo breed mogelijk informeer”, voegde hij daaraan toe. 

Volgens meerdere bronnen heeft Geens de afgelopen week een strak werkschema aangehouden, met verschillende ontmoetingen tussen de twee hoofdrolspelers in de onderhandelingen: N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette. Er zouden daarbij “op een serene manier” voorstellen zijn besproken en uitgewisseld, onder meer over de communautaire eisen van N-VA.