Direct naar artikelinhoud
Kunst

Criticus vernietigt per ongeluk kunstwerk in Mexico: ‘Het was alsof het werk voelde wat ik ervan vond’

De restanten van de installatie van de Mexicaanse kunstenaar Gabriel Rico.Beeld Twitter/@paveleguez

Een kunstcriticus heeft bij de opening van de Zona Maco-kunstbeurs in Mexico per ongeluk een werk vernield. Dat schrijft AP. 

Avelina Lésper hield naar eigen zeggen niet van de installatie van de Mexicaanse kunstenaar Gabriel Rico, die bestond uit een glasplaat met een steen, een voetbal en enkele andere willekeurige objecten. De kunstenaar contrasteert daarmee door mensen gemaakte objecten, met objecten die hij vindt in de natuur.

Om haar minachting te uitten plaatste de criticus zelf een leeg blikje frisdrank bij het werk. Maar door die handeling viel het werk uiteen en stortte het op de grond. “Het was alsof het werk mijn commentaar hoorde en voelde wat ik ervan vond”, zei Lésper in een video-verklaring voor Milenio, een Mexicaanse mediagroep die haar columns publiceert. Het werk van Rico zou geschat zijn op 20.000 dollar (18.290 euro).

Twitter bericht wordt geladen...

De organiserende galerie OMR wijst met een beschuldigende vinger naar Lésper en noemt haar gedrag een “enorm gebrek aan professionaliteit en respect”. Anderen juichen de actie van de criticus dan weer toe en roemen haar op sociale media om de verkoop van kunst uit gebruikte en gevonden voorwerpen aan de kaak te stellen. Lésper zelf suggereert om de restanten zo te laten liggen, om de evolutie van het werk weer te geven.