Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Koen Geens krijgt een week extra om paars-geel tot leven te wekken

Informateur Koen Geens.Beeld Thomas Nolf

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) krijgt meer tijd om alsnog een paars-gele regering te vormen. Volgende maandag moet hij opnieuw rapporteren. ‘België is een ingewikkeld land.’

Sinds vrijdag 31 januari is uittredend minister van Justitie Koen Geens aan zet als ‘koninklijk opdrachthouder’. Hij werd – tegen de verwachting in – uitgestuurd door het Paleis na de mislukking van het informateursduo Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR).

Zoals voorspeld mag Geens verlengingen spelen van koning Filip. Na een korte audiëntie op het paleis werd zijn opdracht met precies een week verlengd. Volgende week maandag moet hij opnieuw rapporteren over de vooruitgang van de formatie. “België is een heel mooi land, maar ook een heel ingewikkeld land”, vertelde Geens aan de poorten van het paleis. Hij noemt ‘vertrouwen’ en ‘discretie’ de kernwoorden van zijn opdracht.

De christendemocraat lijkt erin geslaagd om N-VA en PS opnieuw on speaking terms te krijgen. Of dit zich ook zal vertalen in een paars-gele regering, is nog een andere zaak. De inhoudelijke afstand tussen beide partijen blijft immens. “Er is een eerlijke poging aan de gang vanuit N-VA en CD&V om een paars-gele regering op de been te brengen”, luidt het binnen N-VA.

Belangrijke week

De Vlaams-nationalisten blijven op hun hoede voor een bocht van CD&V richting Vivaldi-coalitie - het enige werkbare alternatief met socialisten, liberalen, christendemocraten en groenen. Want wat als de PS ‘non’ blijft zeggen: zal CD&V dan vervroegde verkiezingen riskeren? De partij is nog aan het bekomen van de verkiezingen in 2019, toen CD&V historisch slecht scoorde.

Bij de andere partijen valt te horen dat we voor een belangrijke week staan. “Het is nu aan Geens om te tonen dat hij paars-geel op de sporen krijgt. Als dat niet het geval is, dan gaapt de grote leegte”, vertelt een Vlaamse toppoliticus. Nu al wordt met een angstig oog gekeken naar de voorzittersverkiezingen bij Open Vld in maart. Eens die verkiezingen zich op gang trekken, dreigt de formatie stil te vallen. Net zoals bij de CD&V-voorzittersverkiezingen in november.

Silence is golden

Geens zelf lost momenteel weinig of niets over de vooruitgang  van zijn opdracht. Al maakt hij er stilaan wel een gewoonte van om zijn missie op een ludieke manier te becommentariëren via sociale media, met Youtube-links naar liedjes. Afgelopen vrijdag stuurde hij zo ‘Come Together’ van The Beatles de wereld in. Maandagochtend volgde ‘Silence is Golden’ van The Tremeloes. 

Pittig detail: de jaren zestig-hit ‘Silence is Golden’ gaat over een vrouw die bedrogen wordt maar zelf de laatste is om dat te beseffen. How many times will she fall for his lines?