Grotere aftrek kinderopvang en belastingkrediet per kind: Hoe CD&V de gezinsfiscaliteit wil hervormen

Met een aantal fiscale maatregelen wil CD&V meer financiële ademruimte bieden aan gezinnen. Maar hoe ziet het kluwen van de gezinsfiscaliteit er momenteel uit? Business AM maakt een overzicht.

Met drie maatregelen, hieronder opgedeeld in aparte besprekingen, wil federaal parlementslid Steven Matheï (CD&V) een aantal aanpassingen doen aan de zogenaamde gezinsfiscaliteit. ‘We willen specifiek de lagere inkomens ondersteunen en gezinnen in het algemeen meer work-life balance bieden’, luidt het.

Het gaat voor alle duidelijkheid om voorstellen van één partij: CD&V. Ze moeten dan ook nog gestemd raken in het federale parlement. Ook is het een belangrijke vraag wat de kostprijs zou zijn van deze aanpassingen. Een vraag die Matheï zelf voorlopig onbeantwoord laat in zijn voorstellen. Niet oninteressant in tijden waarbij de federale overheid afstevent op een begrotingstekort van 12 miljard euro of 2,4 procent.

Belastingvermindering voor kinderopvang

Situatie: momenteel krijgt u een belastingvermindering van 45 procent op de uitgaven voor opvang van kinderen jonger dan 12 jaar. Er geldt daarbij een dagelijks maximumbedrag van 11,2 euro per kind. Voor een gezin met twee kinderen dat 100 dagen per jaar een beroep doet op kinderopvang, komt dit neer op een belastingvermindering van 1.008 euro per jaar.

Voorstel: CD&V vindt dat het maximumbedrag moet verdubbelen naar 22,4 euro per dag. ‘Op die manier moeten ouders niet overwegen om thuis te blijven omdat de kost voor de kinderopvang te zwaar doorweegt’, stelt Matheï. In het voorgaande voorbeeld zou de belastingvermindering dan oplopen tot 1.409 euro per jaar, oftewel een vermeerdering van 40 procent.

Belastingkrediet per kind

Situatie: bij het berekenen van de belastingen profiteert iedereen van een belastingvrije som. Die som is afhankelijk van het aantal kinderen dat een ouder ten laste heeft. Wanneer uw belastbaar inkomen echter lager ligt dan de belastingvrije som, zou u dus geld kunnen mislopen. Een belastingkrediet van maximaal 460 euro per kind komt daaraan tegemoet.

Bijvoorbeeld: een alleenstaande moeder met drie kinderen. Haar belastbaar inkomen ligt 7.260 euro lager dan de belastingvrije som. Ze krijgt daarom een belastingkrediet van 460 euro per kind, wat haar 1.380 euro ‘korting’ oplevert.

CD&V-Kamerlid Steven Matheï

Voorstel: ‘Gezinnen met lage inkomens, alleenstaande ouders en co-ouders moeten meer zuurstof krijgen. Door het belastingkrediet van kinderen ten laste te verhogen, geven we een boost aan gezinnen die het moeilijk hebben’, klinkt het bij Matheï. Hij stelt voor om dat belastingkrediet te verhogen naar 1.000 euro per kind ten laste. Verdergaand op het voorbeeld hierboven levert dat de alleenstaande moeder 1.000 euro per jaar op.

Kinderen met een beperking

Situatie: omdat de definitie van ‘gehandicapt kind’ verschilt tussen het niveau van kinderbijslag – Vlaanderen – en het federale niveau van de personenbelasting, komt het voor dat bepaalde ouders recht hebben op één van de twee tegemoetkomingen. ‘Dat is pure kafka en kan je gewoon niet meer uitleggen aan de betrokken ouders’, aldus Steven Matheï.

Voorstel: indien een gehandicapt kind recht heeft op een verhoogde kinderbijslag, moet de ouders van het kind met een beperking ook recht hebben op een tegemoetkoming in de personenbelasting.

Meer