India bouwt op vier jaar tijd honderd nieuwe luchthavens

De volgende vier jaar zullen in India honderd nieuwe luchthavens worden gebouwd. Dat heeft Nirmala Sitharaman, de Indiase minister van financiën en bedrijfszaken, aangekondigd.

De minister voegde eraan toe dat de Indiase federale overheid dit jaar een budget van 21,7 miljard euro heeft gereserveerd voor de verdere ontwikkeling van de transportinfrastructuur van het land.

Betaalbaar

De aankondiging maakt deel uit van een plan dat India drie jaar geleden heeft geïntroduceerd voor de ontwikkeling van regionale luchthavens. Dat initiatief moet binnenlandse vliegtuigreizen voor de gemiddelde Indiase burger toegankelijker en betaalbaarder maken.

In vergelijking met de wereldwijde luchtvaart kent het Indiase vliegtuigverkeer een aanzienlijke groei. Verwacht wordt dat de vloot Indiase vliegtuigen de volgende vier jaar tot 1.200 toestellen zal verdubbelen.

De ontwikkeling van nieuwe luchthavens moet de druk op de actuele Indiase transportinfrastructuur verlichten. Momenteel telt het land ongeveer honderdveertig commerciële luchthavens. Na China en de Verenigde Staten is India in de burgerluchtvaart op dit ogenblik de grootste binnenlandse markt.

Het nieuwe netwerk luchthavens moet vooral burgers uit kleinere steden een grotere mobiliteit garanderen. Sinds het programma van start ging werden al drieënveertig nieuwe luchthavens geopend. Vorig jaar was dat het geval in Durgapur (West-Bengalen), Shirdi (Maharashtra), Pakyong (Sikkim), Kannur (Kerala) en Kalaburagi (Karnataka).

Treinen

De binnenlandse Indiase luchtvaart biedt momenteel 232 routes aan. Vanuit 43 centra worden daarbij 137 kleinere steden met elkaar verbonden. Bedoeling is reizigers vliegtuigtransport tegen een tarief van maximaal 35 dollar per uur vliegtijd aan te bieden.

Het nieuwe initiatief wordt zowel door de federale overheid als de deelstaten gefinancierd. 

India wil verder ook investeren in de versterking van zijn spoorvervoer en de verdere uitbouw van zijn netwerk havens. De Indiase regering zou daarbij minstens één haven naar de beurs willen brengen.

Meer