Luxesector zorgt in Europese Unie voor meer dan twee miljoen banen

De luxesector levert de economie en cultuur van de Europese Unie jaarlijks bijna 800 miljard euro inkomsten. Bovendien garanderen zijn activiteiten werk voor meer dan twee miljoen mensen.

Dat blijkt uit een studie van consulent Bain & Company en de sectororganisatie European Cultural and Creative Industries Alliance (Eccia), gebaseerd op cijfers van twee jaar geleden.

Export

‘De activiteiten van de luxesector hebben in het Europese bruto binnenlandse product een aandeel van 4 procent,’ zeggen de onderzoekers. ‘De studie toont aan dat de sector in Europa een belangrijke pijler van een duurzame economische groei en de verspreiding van welvaart is.’

Uit de analyses van de studie blijkt dat de Europese luxesector over een periode van vier jaar een omzetgroei met 32 procent heeft laten optekenen. De activiteiten zorgden bovendien voor de creatie van 300.000 Europese banen. De luxesector vertegenwoordigde twee jaar geleden 10 procent van de totale Europese export.

De onderzoekers wijzen er echter op dat de invloed van de sector verder reikt dan louter economische opbrengsten. ‘De studie toont ook de aanzienlijke sociaal-economische en culturele voordelen,’ merken ze op.

‘De sector garandeert aanzienlijke investeringen en hanteert bovendien een uniek bedrijfsmodel. Bedrijven uit de hogere marktsegmenten maken immers in heel Europa de ontwikkeling van superieure productieclusters en expertisecentra mogelijk.’

Toerisme

“Bovendien vormen activiteiten op de luxemarkt belangrijke pijlers voor onder meer digitale innovatie en duurzaamheid. Daarnaast vormen ze ook een cruciale steun voor de ontwikkeling van vaardigheden en vakmanschap.’

‘Tenslotte bevorderen ze tevens de Europese culturele waarden over de hele wereld. De sector vormt immers een belangrijke promotie voor de Europese toeristische bestemmingen.

Een van de speerpunten van de Europese luxesector is het Franse concern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). Het bedrijf heeft een beurswaarde van ruim 204 miljard euro. Daarmee is de onderneming het meest waardevolle onderneming van de eurozone. In totaal telt de Franse groep 156.000 medewerkers.

Meer