© EPA

Eerste Europese baby geboren met microcefalie door zikavirus

In Barcelona is voor het eerst in Europa een baby geboren met microcefalie ten gevolge van het zikavirus. Dat meldt de krant El País. Eerder waren er al zwangere vrouwen in Europa besmet met het virus, maar het is de eerste keer dat er een baby met afwijkingen ook effectief geboren wordt.

elaw

De geboorteafwijkingen werden al bij de foetus vastgesteld toen de vrouw nog maar twintig weken zwanger was. Toch weigerde de vrouw een abortus. De Spaanse liep het virus op tijdens een reis in Zuid-Amerika. Het is de eerste baby die microcefalie heeft door het zikavirus in Spanje, en waarschijnlijk ook in heel Europa.

Toch is het niet de eerste keer dat het zikavirus opduikt bij zwangere vrouwen in Europa. In Spanje liepen al een aantal toekomstige moeders het virus op. Vijf van hen bevielen ondertussen al van gezonde baby’s. Het is ook niet de eerste keer dat microcefalie ten gevolge van het zikavirus voorkomt in Europa. In Slovenië pleegde een vrouw abortus omdat bleek dat haar ongeboren kind de ziekte had.

Microcefalie is een hersenaandoening die zich uit in een te kleine schedel. De ziekte kan bij ongeboren kinderen veroorzaakt worden door het zikavirus, dat verspreid wordt door muggen en dat vooral voorkomt in Brazilië en in de rest van Zuid-Amerika. Voor volwassenen is het virus ongevaarlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer