Videospeler inladen...

"Gij wou kinderen! Zie nu: misbaksels zijn het", 1712 roept in nieuwe spot op om kindermishandeling te melden 

De hulplijn 1712 heeft vorig jaar oproepen gekregen over 4.400 kinderen die mogelijk slachtoffer waren van geweld. Volgens de organisaties achter 1712, de Centra Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling, krijgt zo'n 3 procent van de kinderen te maken met een ernstige vorm van mishandeling. Naar aanleiding van de Canvas-documentaire "Als je eens wist" lanceert 1712 een nieuwe campagne. Een spotje roept getuigen van kindermishandeling op om sneller hulp te zoeken. 

Met onderstaand spotje lanceert 1712 een campagne over kindermishandeling en familiaal geweld. Bedoeling is getuigen van kindermishandeling aan te sporen erover te praten. "Onze hulplijn kan een verschil kan maken voor de veiligheid en het welzijn van kinderen", benadrukt coördinator Wim Van de Voorde.

Onze hulplijn kan een verschil maken voor de kinderen

coördinator 1712

Vorig jaar heeft 1712 oproepen gekregen over 4.400 kinderen die mogelijk slachtoffer waren van kindermishandeling. Kindermishandeling komt vaker voor dan de meesten denken. Minstens 3 procent zou te maken hebben met kindermishandeling. Die mishandeling neemt vele vormen aan, zoals lichamelijke of emotionele mishandeling, verwaarlozing tot seksueel misbruik toe.

"Zestig procent van de gemelde personen over wie we oproepen krijgen, zijn kinderen. Vorig jaar ging het over meer dan 4.400 kinderen, waarvan er meer dan 1.700 jonger zijn dan 6 jaar", zegt Van de Voorde. Meestal nemen volwassenen uit de nabije omgeving van het kind contact op met 1712, zoals ouders, grootouders, andere familieleden of buren.

Wat gebeurt er juist met een oproep?

En wat gebeurt er dan met al die oproepen? "Dat hangt heel sterk af van de persoon die ons contacteert, en welke vraag hij of zij heeft", legt Van de Voorde uit. "We zijn geen alarmnummer, maar we dienen in de eerste plaats om informatie te geven en een luisterend oor te bieden. Daarnaast kunnen we mensen doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulpverlening, zoals de Vertrouwenscentra Kindermishandeling of de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW's). In sommige gevallen kunnen we ook zelf een dossier opstarten bij die gespecialiseerde diensten. Zij zullen dan het gezin opvolgen, en hen proberen te overtuigen om zich te laten begeleiden. Als dat echt niet lukt, dan zetten zij een volgende stap, naar politie en parket."

Het gebeurt ook dat mensen naar 1712 bellen voor een dringende situatie, waarin een kind in gevaar is: "In zulke gevallen zullen we mensen aanraden om contact op te nemen met de politie of de spoeddienst van een ziekenhuis."

Met de campagne richt 1712 zich op burgers met vragen over kindermishandeling of vermoedens van kindermishandeling. Heel wat getuigen weten niet wat gedaan. "Ze zijn verlegen om te handelen", omschrijft 1712 het. En zo glippen heel wat gevallen van kindermishandeling door de mazen van het net.

1712 is elke werkdag te bereiken via telefoon, via mail of chat. Het is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is gratis én anoniem.

Programma "Als je eens wist"

De campagne wordt gelanceerd samen met "Als je eens wist", de beklijvende documentairereeks op Canvas van regisseur Hilde Van Mieghem. Zij deelde als kind zelf in de rake klappen. "Ik ken de diepe eenzaamheid. Het niet gezien of gehoord worden door een ander. Laat staan geholpen worden", vertelt Hilde Van Mieghem daarover. 

Ik ken de diepe eenzaamheid

documentairemaakster Hilde Van Mieghem

In elke aflevering praat Van Mieghem met drie slachtoffers over wat hun als kind of jongere is overkomen, over de omstandigheden waarin dat gebeurde en de impact ervan op hun leven en persoonlijkheid. "Als je eens wist" - vanavond om 21.20 uur op Canvas, en vanavond ook meteen integraal te zien via VRT NU.

Bekijk hier het volledige gesprek van Hilde Van Mieghem en kinderpsychiater Peter Adriaenssens in "De zevende dag" naar aanleiding van "Als je eens wist": 

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reportage over de campagne van hulplijn 1712  in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen