Club Brugge walst over Kortrijk en wordt leider

Club Brugge staat voor het eerst dit seizoen op kop van de Jupiler Pro League. De West-Vlamingen profiteerden zondagavond maximaal van de uitschuiver van voormalig leider Zulte Waregem (1-1 in Oostende) door met veel overmacht thuis met 5-1 te winnen van KV Kortrijk. En er was nog meer goed nieuws voor Club Brugge: Björn Engels maakte na maanden blessureleed een geslaagde comeback en smaakmakers Izquierdo en Refaelov lijken hun goeie vorm terug te pakken te hebben.

md

Het belangrijkste nieuws voor de aftrap was de terugkeer van Björn Engels. De Rode Duivel geraakte zwaar geblesseerd aan de schouder na de Champions League-match tegen Leicester City begin september en vierde na drie maanden afwezigheid zijn comeback tegen Kortrijk. Hij nam centraal achterin naast Poulain de plaats in van de geschorste Denswil.

En voor Engels zou het één van de makkelijkste matchen in het shirt van blauw-zwart worden. Club Brugge domineerde de partij van het eerste tot het laatste fluitsignaal en maakte er een ware demonstratie van. KV Kortrijk was naar Jan Breydel gekomen om zich in te graven en dat bleek de foute tactiek. De thuisploeg vond makkelijk gaten in de zwakke Kortrijkse afweer. Zeker toen na 13 minuten de 1-0 al tegen de touwen hing. Vrijetrapspecialist Ricardo van Rhijn krulde een vrije schop prachtig in de bovenhoek.

De ouverture van een kat-en-muisspelletje dat de rest van de partij zou duren. Club Brugge drukte meteen door: op zeven minuten tijd kreeg de thuisploeg drie open doelkansen. Vanaken tikte een voorzet van Cools naast, Engels miste een open kopkans na een corner. De derde poging was wel raak. Refaelov scoorde met héél wat geluk en het been van Gigot de 2-0.

In de eerste helft deed Club Brugge nog twee keer de netten trillen, maar de goals van Vossen en Izquierdo werden terecht afgekeurd voor buitenspel. Een amechtig zwak KV Kortrijk stelde daar in de eerste helft nauwelijks iets tegenover.

Elfde competitiedoelpunt van Vossen

Na de pauze bleef een volgepakt Jan Breydelstadion iets te lang op zijn honger zitten. Kansen waren er wel voor Izquierdo, Refaelov en Van Rhijn, maar het duurde tot de 69e minuut vooraleer de bevrijdende derde goal viel. Die kwam van de voet van Hans Vanaken. De kreeg de bal perfect aangespeeld door Jelle Vossen. De topscorer van Club Brugge kreeg twee minuten later ook een unieke kans om te scoren toen de bal onterecht op de stip vloog. Maar Vossen miste zijn eerste elfmeter van het seizoen.

Club Brugge

KV Kortrijk

Werkpaard Vossen bleef echter niet bij de pakken zitten en haalde tien minuten later zijn gram toen hij het met hoofd de 4-0 binnenkopte. Voor Vossen al zijn elfde competitiedoelpunt van het seizoen. En in een dol slotkwartier werd het zelfs nog 5-0. Iedereen verwachtte opnieuw Ricardo Van Rhijn bij een vrije trap voor de thuisploeg, maar het was Ruud Vormer die de bal over de muur in doel plaatste. Zware foraitcijfers voor een ontstellend matig KV Kortrijk. Toch lukten de bezoekers in de blessuretijd nog een eerredder. Lars Veldwijk wiste de schande voor de bezoekers een beetje uit met een knap doelpunt, tot woede van Butelle.

Brugge op kop

Club Brugge staat dankzij deze zege voor het eerst dit seizoen op kop van de Jupiler Pro League. De landskampioen telt nu een puntje meer dan Zulte Waregem. Blauw-zwart is bovendien in eigen huis nog steeds ongeslagen in 2016. Met enkel nog een thuismatch tegen Moeskroen (op 26 december) lijkt het er naar uit te zien dat Club dit een volledig jaar zal volhouden.

Bij KV Kortrijk is de crisis compleet. 0 op 12 en volledig weggezakt uit de top-zes naar een tiende plaats. Play-off 1 is definitief verleden tijd.