Oreo-producent onder vuur voor concurrentievervalsing

De Europese concurrentiewaakhond is bezig met een onderzoek naar de koekjesfabrikant Mondelez. De multinational zou prijsafspraken gemaakt hebben en ervoor gezorgd hebben dat sommige producten alleen in een bepaald land konden verkocht worden.

In november waren er al huiszoekingen in Mondelez-kantoren, waaronder het Belgische hoofdkantoor in Mechelen. Nu bevestigen zowel het bedrijf als de Europese Commissie dat er een onderzoek loopt.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt aan de website Euractiv dat de producent van onder andere Lu, Milka en Oreo mogelijk overtredingen heeft begaan op het vlak van grensoverschrijdende verkoop.

AB InBev

Het bedrijf zou de verkoop van bepaalde producten hebben tegengehouden in bepaalde landen, een praktijk waar de bierreus AB InBev zich vorig jaar ook schuldig aan maakte. In dat laatste geval was dat zodat goedkoper bier uit Nederland en Frankrijk niet in België zou verkocht worden. De motivatie van Mondelez is niet duidelijk. De praktijk is verboden in de Europese Unie.

Toen het onderzoek in november begon, was er echter sprake van prijsafspraken en handel in het zwart. Mondelez zou jaren leveringen gedaan hebben in het zwart, vooral naar Oost-Europese handelaars, maar ook voor enkele Duitse prijsvechters.

Er staat geen deadline op het onderzoek. De duur zal afhangen van de medewerking van Mondelez, zegt de woordvoerder van de Europese Commissie.

Meer