Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Brusselse gemeente Elsene wint zilver als ‘coolste buurt’ in Europa volgens ‘The Guardian’

Mensen genieten van de zon in Ixelles/Elsene.Beeld Alamy

De Britse krant The Guardian noemt de buurt rond de Vrije Universiteit van Brussel de op één na leukste plek in Europa. Järntorget/Långgatorna in Zweden kreeg de eerste plaats. ‘Je zal net zo gemakkelijk een Afrikaanse migrant tegenkomen die zijn droomrestaurant opent, als een doorwinterde Brusselaar die al járen een eigen bar heeft’, klinkt het. Waarom is de universiteitsbuurt zo hip? 

De buurt bevindt zich in de Brusselse gemeenten Elsene en Etterbeek, en hoort nu bij de tien coolste plekken van Europa, volgens de krant. De voorbije jaren heeft het groot aantal studenten dat er woont veel opkomend talent en investeringen aangetrokken, met veel nieuwe zaken tot gevolg. Naast een broeihaard van creativiteit is de buurt erg divers - je vindt er zowel studenten als Brusselaars op leeftijd - én bovendien is het er (nog) niet toeristisch. 

Andere hippe buurten op de lijst zijn onder andere El Cabanyal in Valencia, het Poolse Powiśle in Warsaw en Ostiense in Rome.

‘See U’

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen in de Brusselse universiteitsbuurt. See U, een groot start-upexperiment in de voormalige kazerne aan de Kroonlaan, is daar een voorbeeld van. Het aanbod aan duurzame vegan restaurantjes, bars en glutenvrije bakkerijen is groot. Er worden onder andere coole feestjes georganiseerd, elke week is er een biomarkt en er is zelfs een rolstoelvriendelijk café. Volgens The Guardian zijn het vooral vrouwelijke ondernemers die See U doen draaien. Zo is er Rachida Bouganzir, eigenares van het Haricot Magique-café, dat een grote indoor- en outdoorruimte heeft voor ouders en kleine kinderen. 

Wat is er doen?

Bezoek Boire et Fumer, een authentieke wijn- en sigaarwinkel die zich al 57 jaar op de Avenue de l’Université bevindt, of ga shoppen in Cheep, een kledingboetiek waar zowel jonge meisjes als vrouwen van 90 over de vloer komen. Na een kopje koffie kan je het Cimitière d’lxelles bezoeken: een authentiek kerkhof met art-nouveaugrafstenen. 

Eten en drinken

In de wijk Place de la Petite Suisse kan je volgens de Britse krant terecht voor kwaliteitsvol Aziatisch eten. Bar Le Montmartre, op hetzelfde plein, is al jaren een plek voor studenten en koppels die zoeken naar een rustig plekje om van livemuziek te genieten. La Verveine serveert Frans-Marokkaans eten in een relaxte setting en aan de overkant van de straat vind je Café Ricardo’s, voor Portugees eten én een al even zuiders cliënteel. Wie wil zondigen kan terecht bij glutenvrije bakkerij Chambelland voor een lekker gebakje.

Overnachten

Omdat de universiteitsbuurt niet toeristisch is, zijn er ook geen hotels. Maar op een korte tramrit afstand kan je logeren in het Pantone Hotel, waar een tweepersoonskamer 59 euro kost en wordt toegewezen naargelang de stemming en lievelingskleur van de gasten.