Direct naar artikelinhoud
Televisie

‘In de gloria’ blaast 20 kaarsen uit vandaag: deze sketches schopten het tot tv-erfgoed

Tom Van Dyck en Frank Focketyn.Beeld VRT

In de gloria blaast vandaag twintig kaarsen uit. Van het komische programma van Woestijnvis bestaan slechts twee seizoenen, maar ze nestelden zich wel in het collectieve geheugen van tv-kijkend Vlaanderen. Van ‘In mijn poep’ tot ‘Den draad’: we kijken terug naar de klassiekers.

Op 11 februari 2000 verschijnt In de gloria voor het eerst op het kleine scherm. Het satirische reportageprogramma stak, als eerste in Vlaanderen, de draak met de explosieve toename van human interest op tv waarbij de man in de straat plots de hoofdrol speelde. Programmamaker Jan Eelen werkte hiervoor samen met topacteurs als Tom Van Dyck, Wim Opbrouck, Sien Eggers, Lucas Van den Eynde en Frank Focketyn. Het programma bereikte al snel een cultstatus en scoorde nog talloze heruitzendingen in de jaren daarop.

Volgens Sofie Van Bauwel, professor mediastudies aan de UGent heeft In de gloria dan ook een grote impact gehad op de Belgische tv-cultuur. Dat vertelt ze aan VRT NWS: “De grens tussen fictie en de werkelijkheid is soms dun. Sommige fragmenten zijn op het internet een eigen leven gaan leiden, waardoor het niet voor iedereen even duidelijk is dat het een parodie is.” Zo was er bijvoorbeeld een fragment uit de fictieve talkshow Boemerang waarin een presentator van een talkshow spot met zijn gast die een spraakgebrek heeft. “Buitenlandse media dachten dat dit echt was”, zegt Van Bauwel.

Eelen maakte daarna nog iconische programma’s voor de Vlaamse kijker zoals Het eiland, Neveneffecten, De ideale wereld en Callboys.

Een bloemlezing van de meest memorabele sketches uit ‘In de Gloria’: