Direct naar artikelinhoud
SudanUpdate

Sudan draagt ex-president Omar al-Bashir over aan het Internationaal Strafhof

Omar al-BashirBeeld REUTERS

Sudan gaat ex-president Omar al-Bashir overdragen aan het Internationaal Strafhof. Dat meldt BBC.

en

Hij wordt beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, in verband met het conflict dat in 2003 uitbrak in de regio Darfoer.

Al-Bashir werd in april 2019 afgezet als president. Hij kwam in 1989 aan de macht na een militaire coup en regeerde het land met ijzeren hand.

Volgens het persbureau AP zei een hoge Sudanese functionaris dat de overgangsautoriteiten en rebellengroepen overeengekomen waren de vroegere president aan het ICC over te dragen. Al-Bashir (76) werd vorig jaar midden in een volksopstand door het leger afgezet. Sinds zijn afzetting zit hij in de gevangenis in de Sudanese hoofdstad Khartoem.

Persbureau Bloomberg meldde op gezag van de Sudanese overgangsregering dat de afgezette president mogelijk aan het ICC zou worden overgedragen. Krachtens een mogelijke overeenkomst met rebellen uit de conflictregio Darfoer zou Sudan elkeen die door het ICC is aangeklaagd, overdragen aan het strafhof in Den Haag, zei Mohammed Hassan Al-Taishi, een functionaris van de Soevereine Overgangsraad van Sudan, in een video die dinsdag met verslaggevers werd gedeeld.

Sudan draagt ex-president Omar al-Bashir over aan het Internationaal Strafhof
Beeld AFP