Van links af: Fran De Belder, Eline Lambrechts en Amelie Geysen . © Anne Jansen

Essense leerlingen dansen in Ketnet-campagne tegen pesten: “Ze herkennen me zelfs op straat”

Sinds vorige week is op Ketnet de nieuwe videoclip ‘STIP IT’ te zien, die aandacht vraagt voor pesten. In die clip dansen de drie vriendinnen Amelie Geysen, Eline Lambrechts en Fran De Belder uit Essen mee. “Dat was heel leuk om te doen”, vertellen ze enthousiast.

Anne Jansen

STIP IT is een actie tegen pesten, waarbij deelnemers vier stippen op de hand zetten. Dat staat symbool voor het ‘antipestvirus’, dat wordt doorgegeven door de handen van anderen aan te tikken.

Samen in musicalles

Voor STIP IT is dit jaar een nieuwe videoclip opgenomen met Nora Gharib en Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou. In de clip dansen drie Essense meisjes mee: Amelie, Fran en Eline, alle drie 11 jaar.

LEES OOK: Ervaringsdeskundigen Nora Gharib en Sarah Mouhamou strijden voor Ketnet tegen pesten: “Ik herinner mij het na 20 jaar nog zo goed”

De drie vriendinnen zitten niet bij elkaar op school, maar kennen elkaar van de crèche en de muziekschool. Daarnaast volgen ze alle drie de musicalopleiding bij Fabric Magic. “We spelen samen in musicals. We werden nu via Fabric Magic uitgenodigd om ons in te schrijven voor STIP IT”, vertelt Amelie.

Dat deden ze. En zo mochten ze dus meedoen in de videoclip. De drie meiden reisden op zaterdag 18 januari af naar Ranst voor de opnames van de clip. “Dat was heel leuk, maar wel heel koud”, vertelt Eline. “We moesten eerst buiten opnames maken en daarna binnen in een loods. Dat was superleuk.”

“Ondertussen toen we niks te doen hadden, hebben we nog vlogjes opgenomen met Gloria, de nieuwe Ketnet-wrapper. We hebben haar toen ook het dansje aangeleerd”, vertelt Fran.

Vuistje geven

De vriendinnen zijn alle drie te zien in de clip, maar Amelie komt prominent in beeld. In het begin en in het laatste shot komt ze vol in beeld. “Ik mocht op het einde nog een vuistje geven aan Sarah. Dat was heel spannend, maar het viel heel goed mee”, vertelt Amelie stralend.

Amelie, Fran en Eline vinden het vooral leuk dat ze nu op tv te zien zijn. “Mijn mama heeft het clipje al heel vaak afgespeeld”, zegt Amelie.

© Ketnet

Het drietal voelt zich ondertussen ook al beroemd. “Ik kan niet meer gewoon over straat lopen. Mensen vragen steeds aan mij: ‘Jij bent toch te zien op YouTube?’ Vandaag zei mijn juffrouw: ‘Kijk, een BV in de klas’. Maar toen zei ik: ‘Nee, een BE: bekende Essenaar’”, vertelt Amelie lachend. “Ik moest het dansje voordoen voor de turnklas”, vult Eline aan. Op de vraag of ze beroemd willen worden en vaker op tv willen komen, antwoordt het drietal volmondig ja.

Ruziehuisje

Hoewel de meiden de opname vooral heel leuk vonden, heeft de videoclip natuurlijk ook een serieuze boodschap. “Stop met pesten, vooral tegen andere kinderen. Vooral cyberpesten gebeurt veel. Ik vind dat echt niet leuk”, zegt Fran.

© Ketnet

Ze vertellen alle drie dat ze het zelf nog niet hebben meegemaakt, maar dat ze er wel heel erg tegen zijn. “Bij ons op school letten ze er wel goed op. Er is bijvoorbeeld een ruziehuisje, waar mensen hun ruzies kunnen oplossen. Ik ben ook een ‘babbelmieke’. Als kinderen ruzie hebben, vragen ze of ik dat kan oplossen”, legt Eline uit.

“Pesten moet gewoon stoppen”, besluit Fran.

LEES OOK: Boechoutse Mano (11) danst ook mee in videoclip: “Blij dat ik mocht meedoen want pesten is niet oké”