Air Italy moet zijn activiteiten stopzetten

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air Italy moet zijn activiteiten stopzetten. Op een aandeelhoudersvergadering is immers tot een liquidatie beslist. Hierdoor verdwijnen ongeveer twaalfhonderd banen.

De Italiaanse maatschappij verkeerde al geruime tijd in financiële moeilijkheden. Er was eerder al aangekondigd dat bijkomende middelen nodig zouden zijn om Air Italy boven water te houden.

Alitalia

De budgetmaatschappij Air Italy, het voormalige Meridiana, heeft zijn thuisbasis op de luchthaven van Olbia-Costa Smeralda op Sardinië. De maatschappij werd twee jaar geleden opgericht. Eigenaar van Air Italy is de maatschappij AQA Holding, dat de groepen Alisarda (51 procent) en Qatar Airways (49 procent) als aandeelhouder heeft. 

Air Italy hoopte te kunnen profiteren van de aanhoudende problemen bij Alitalia, de grootste luchtvaartmaatschappij van Italië. Die strategie leverde echter niet de gewenste resultaten op.

Twee jaar geleden moest de onderneming echter al een verlies van 164 miljoen euro melden. Vorig jaar kwam daar nog eens een negatief resultaat van 200 miljoen euro bij. Om Air Italy overeind te houden, moesten de aandeelhouders dan ook bijkomend kapitaal verstrekken.

Daarover kon echter geen vergelijk worden gevonden. Hierdoor zag Air Italy zich verplicht te melden zijn activiteiten met onmiddellijke ingang stop te zetten. De vluchten tot 25 februari zullen nog wel door andere maatschappijen worden verzorgd.

Meer