Direct naar artikelinhoud
Onweer

Na Ciara komt dit weekend mogelijk storm Dennis

Na Ciara komt dit weekend mogelijk storm Dennis
Beeld Bas Bogaerts

Na Ciara zou er volgend weekend mogelijk opnieuw een storm door ons land razen. De Britse nationale weerdienst heeft de potentiële storm de naam Dennis toegeschreven. Er kunnen in ons land rukwinden voordoen die plaatselijk 90 tot 100 kilometer per uur kunnen halen en er is kans op storm, dat bevestigt weerman David Dehenauw.

Lees nu: Storm Ciara was hevig, maar brak geen records

Ook nu gaan we een stormachtig weekend tegemoet. “Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of we over een storm kunnen spreken, maar stormachtig wordt het vrijwel zeker”, zegt weerman David Dehenauw. “We zullen zondag en maandag wellicht opnieuw te maken krijgen met rukwinden van 90 kilometer per uur of meer.”

Toch is dat niet genoeg om Dennis een ‘storm’ te noemen in ons land. “Om van een storm te spreken, moet een windsnelheid van 9 Beaufort of hoger gemeten worden”, zegt Dehenauw. “Het wordt afwachten of het minstens 9 Beaufort wordt, of 8 Beaufort. Bij 8 spreken we over stormachtig.”

Dennis vormt zich momenteel in de Atlantische Oceaan die zaterdag in Schotland aan wal gaat en in de loop van zondag en/of maandag in ons land wordt verwacht. Dat gaat gepaard met rukwinden en regelmatig regen. Dennis zou tegenover storm Ciara niet zo extreem zijn, die vorig weekend in Europa heel wat ravage aanrichtte, zo weet de Britse nationale weerdienst Met Office.

Britse naam

Het KMI besliste in september 2019 om deel te nemen aan het Europees initiatief om stormen een vooraf gekozen naam te geven. Uit onderzoek in Groot-Brittannië bleek dat een naam het bewustzijn van gevaarlijke weersomstandigheden verhoogt. Een consistente boodschap aan het publiek zet mensen aan om actie te ondernemen om schade en letsels te voorkomen. Het maakt de communicatie voor media en overheidsinstanties ook een stuk gemakkelijker. 

Dennis heeft zijn naam, net als Ciara, te danken aan de Britten. De namen hebben geen specifieke betekenis, zijn afwisselend mannelijk of vrouwelijk en zijn afkomstig van het publiek. 

Het weermodel kan de komende dagen echter nog veranderen, het KMI volgt verder op.