Coronavirus: Organisatie Mobile World Congress 2020 hangt aan zijden draad

De organisatie van het Mobile World Congress in Barcelona hangt aan een zijden draad. Vrijdag bekijken de initiatiefnemers of het nog zin heeft om de jaarlijkse beurs door te laten gaan. De angst voor het coronavirus dreigt de editie 2020 fataal te worden. Die zou normaal doorgaan van 24 tot 27 februari.

Naast het Zuid-Koreaanse LG Electronics, het Zweedse Ericsson en het Japanse Sony, hebben nu ook de Amerikaanse bedrijven Amazon, Intel, Cisco, Facebook, McAfee, Sprint en AT&T afgezegd.

Alle geven dezelfde reden op: in het kader van de crisis rond het coronavirus ligt de focus nu op het garanderen van de gezondheid van klanten en medewerkers.

Het MWC is ‘s werelds grootste beurs voor de mobiele industrie. Op het congres komen de toplui van mobiele operatoren, verkopers en contentproducenten bijeen. De stad Barcelona ziet dankzij het evenement jaarlijks 450 miljoen euro aan inkomsten binnenstromen. Elk jaar opnieuw komen naast 2.300 bedrijven ook ruim 100.000 mensen op het evenement af.

Beperkte delegaties

Een aantal van de in totaal 2.800 exposanten zegt wel naar de Catalaanse hoofdstad te zullen afzakken. Onder hen het Chinese Huawei en het Zuid-Koreaanse Samsung, al zullen beide in Spanje met een beperkte delegatie aantreden.

Organisator GSMA heeft daarom besloten vrijdag definitief te zullen beslissen of de beurs al dan niet doorgaat. Vraag is daarbij of de organisatie haar gemaakte kosten op de verzekering kan verhalen omdat hier sprake is van overmacht.

Het Mobile World Congress is aan haar 15de jaar gaan toe en staat aan de wieg van een ecosysteem van startups en techbedrijven in de regio Catalonië.

De voorbereidende werken, zoals de bouw van de verschillende stands en horeca-aangelegenheden, gaat ondertussen gewoon door. De GSMA verwachtte tot een maand geleden meer dan 110.000 bezoekers. Maar dat aantal lijkt nu onmogelijk te zullen worden gehaald. Van die bezoekers komen er 5.000 tot 6.000 uit China. Vraag blijft of deze de reis zullen kunnen of mogen maken. Chinese bedrijven die wel komen hebben al gemeld Europese werknemers naar Barcelona te zullen afvaardigen.

Meer