Videospeler inladen...

Hoge Raad voor de Justitie: "Aanpak van seksueel geweld moet topprioriteit zijn"

Christian Denoyelle, de voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, deelt de bekommernis van de familie Van Espen. Ook hij wil dat er werk gemaakt wordt van de aanbevelingen die in het rapport staan dat de Hoge Raad voor de Justitie heeft opgesteld naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen. Volgens Denoyelle moet de aanpak van seksueel geweld een topprioriteit zijn, maar is er nood aan meer expertise. 

Julie Van Espen werd vorig jaar vermoord door een man die veroordeeld was voor verkrachting, maar vrij was omdat hij in beroep was gegaan.

Naar aanleiding van deze zaak bracht de Hoge Raad voor de Justitie adviezen uit over hoe justitie dit beter zou kunnen aanpakken. Dat rapport met aanbevelingen mochten de ouders van Julie inkijken. Vandaag stuurden ze een brief naar de koning en verschillende politici waarin ze vragen dat er maatregelen genomen worden. Ze willen dat er nu ook effectief iets verandert bij justitie, zodat hun dochter niet voor niets gestorven is. 

De Hoge Raad voor de Justitie benoemt magistraten, voert audits uit en brengt adviezen uit over hoe justitie beter kan functioneren. Voorzitter Christian Denoyelle zegt dat de Hoge Raad voor de Justitie ook opvolgt wat er met de aanbevelingen in hun rapport gebeurt. "Het kan beter en het moet ook beter. Ik denk dat iedereen binnen en buiten justitie de nodige lessen moet trekken uit het rapport", zegt hij in "Terzake". 

"Wij gaan samenzitten met de betrokkenen binnen politie en justitie om te zien wat zij kunnen doen en hoe ze dit in de praktijk kunnen brengen. We hebben ook enkele weken geleden ons rapport voorgesteld in het parlement." 

"Wij vinden, net zoals vele anderen, dat de aanpak van seksueel geweld een topprioriteit moet zijn. Iedereen moet daar voldoende aandacht voor hebben. Wat ik gehoord heb in het parlement en bij de top van de magistratuur was wel hoopgevend. Ik zeg niet dat we er al zijn. Het is ook niet alleen bij justitie dat er dingen moeten veranderen, maar in de hele keten. We kunnen het hebben over zware straffen voor seksuele delinquenten of over verdere behandeling nadat ze hun straf hebben uitgezeten. Maar dan is natuurlijk de vraag: welke behandeling moet dat zijn? Is er een behandeling? Zijn er voldoende psychiaters of therapeuten die personen kunnen behandelen?"

"Een andere vraag is: hoe komt de rechter tot dat oordeel? Hoe komt hij tot die straf? Is er voldoende informatie in het dossier? Dan kijken we ook weer naar gerechtsdeskundigen. Zijn die er? Zijn er voldoende? En zijn ze genoeg gespecialiseerd? Ook de politie moet voldoende expertise hebben, want daar vertrekt het onderzoek. En zo kunnen we nog even doorgaan..."

"Het is door te blijven kloppen op een aantal nagels en de dingen op te volgen dat er dingen bewegen. Dat hebben we hier toch wel gemerkt. Zo heeft het gerecht in Antwerpen al enkele initiatieven genomen. Daar is bijvoorbeeld een vorming georganiseerd rond de aanpak van seksueel geweld, zodat ze expertise kunnen opbouwen. Dat is toch al een begin."

"Ik durf niet te zeggen dat het nu niet meer kan gebeuren, wat Julie Van Espen is overkomen. Het is een zaak van heel justitie over heel het land om dat in handen te nemen en om aan de slag te gaan met dit rapport. Dat is een bekommernis die we met de familie Van Espen delen."

Meest gelezen