EPA
Volledig scherm
© EPA

Waar komt de naam Covid-19 weer vandaan?

Covid-19: niemand die deze benaming nog niet kent, maar waar staat ze weer voor? Midden februari werd het nieuwe coronavirus zo gedoopt door de Wereldgezondheidsorganisatie. Wij frissen de herkomst van het woord voor u op.

4 reacties

  • Joeri Declercq

    4 jaar geleden
    Idd, coronavirussen bestaan al heel lang. En covid19 was voor mij snel duidelijk. 19 voor het jaar en co als corona. De vid wist ik niet.
  • Wouter Verreydt

    4 jaar geleden
    @Dirk Kindt: "Corona" betekent "krans" in het latijn. Coronavirussen hebben kleine uitsteeksels over heel de oppervlakte, die onder een microscoop op een krans lijken. De atmosfeer van de zon wordt om een gelijkaardige reden "corona" genoemd :)
  • Dirk Kindt

    4 jaar geleden
    Corona is een atmosfeer rond de zon (halo) zoals we hebben rond de aarde. Het grote mysterie voor de wetenschappers is dat ze niet kunnen verklaren waarom die "kring" qua temperatuur zoveel hoger ligt dan die van de zon. Ter info: de zonnekern is ca 15.000°, de mantel ca 5.000°. De corona bij benadering ca. 2.000.000°. Vandaar die "mysterieuze" benaming?
  • Steve Balthasar

    4 jaar geleden
    "Co" voor Corona, "vi" voor virus, "19" voor het jaartal maar de "d" wordt niet vernoemd? De "d" staat voor "disease" ;-)