Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Bernie Sanders wint Democratische voorverkiezingen in New Hampshire

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders.Beeld REUTERS

De Democratische voorverkiezingen in New Hampshire zijn gewonnen door Bernie Sanders. Daarmee bevestigt hij zijn favorietenrol in de race naar de Democratische nominatie voor het presidentschap van de Verenigde Staten.

Sanders, de progressieve senator voor de staat Vermont, kreeg 26 procent van de stemmen. Op de tweede plek eindigde Pete Buttigieg, voormalig burgemeester van het provinciestadje South Bend in Indiana. Daarmee toonden zij zich opnieuw, na Iowa vorige week, de vaandeldragers van de twee vleugels in de Democratische partij: de radicale progressieven (voor Amerikaanse begrippen) tegen de gematigd progressieven. Buttigieg won vorige week nog met minder dan een procent verschil van Sanders in Iowa.

Portret

Bernie Sanders, een naam die een roep om verandering is geworden, is zelf nooit veranderd

Als derde eindigde Amy Klobuchar, de senator uit Minnesota die zich als nuchtere aanpakker heeft opgeworpen. Zij heeft sinds Iowa een stijgende lijn te pakken, die in New Hampshire steil doorzette.

Grote verliezers waren oud-vice-president Joe Biden (aan de gematigde kant) en Elizabeth Warren (bij de progressieven). Zij haalden zo weinig stemmen, dat zij zonder gedelegeerden uit New Hampshire moesten vertrekken.

Toch gooiden zij de handdoek nog niet in de ring. Biden heeft zijn hoop gevestigd op South Carolina, waar hij denkt dat zwarte Amerikanen (daar goed voor 60 procent van de Democratische kiezers) op hem zullen stemmen. De strategie van Warren is minder duidelijk: hoewel zij in het najaar aan kop ging in de peilingen, heeft zij het initiatief uit handen gegeven aan Sanders, die daarbij werd geholpen door zijn felle aanhang.

v.l.n.r: Tom Steyer (die al afgevallen is), Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg en Amy Kobluchar.Beeld AP

Sanders bleek minder populair dan in 2016, toen meer dan de helft van de Democratische kiezers op hem stemde. Maar omdat de gematigde vleugel zo verdeeld is, lijkt hij de beste papieren te hebben om met de grootste minderheid de kandidatuur in de wacht te slepen.

Ondernemer Andrew Yang, die campagne voerde met een basisinkomen van 1.000 dollar per maand per Amerikaan en senator Michael Bennet van Colorado stapten uit de race.