Onderzoek VS naar recente overnames door techreuzen als Apple en Facebook

De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) gaat overnames die de technologiegiganten Alphabet (Google), Amazon, Apple, Facebook en Microsoft de voorbije tien jaar deden, onder de loep nemen.

De toezichthouder heeft de vijf ondernemingen gevraagd om een reeks documenten over te maken over overnames die ze deden tussen begin 2010 en eind 2019, en die niet werden aangemeld bij de concurrentieautoriteiten en het ministerie van Justitie.

‘Bedrijven in de sector van de digitale technologie maken een groot deel uit van de economie en ons dagelijks leven’, zegt FTC-voorzitter Joe Simons. ‘Met dit initiatief zal de FTC overnames in deze belangrijke sector van naderbij kunnen bekijken, en ook evalueren of de federale agentschappen voldoende op de hoogte worden gebracht van transacties die de concurrentie kunnen schaden.’

Kartelonderzoek

De grote macht van de techconcerns roept al langer argwaan op bij politici en toezichthouders. Het Amerikaanse ministerie van Justitie opende eind juli een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven, en meer bepaald naar mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten.

Meer