“Vlaamse Netflix” komt er dit najaar door samenwerking tussen Telenet en DPG Media: “Succes zal afhangen van de prijs”

Kris Vervaet (links), CEO van DPG Media, en John Porter van Telenet slaan de handen in elkaar. © BELGA

Telecombedrijf Telenet en mediagroep DPG Media slaan verrassend de handen in elkaar om een “Vlaamse Netflix” te ontwikkelen. Ze zullen daarvoor een joint venture oprichten, zo kondigen ze woensdag aan. De bedoeling is de streamingdienst in het najaar te lanceren.

gjs

De streamingdienst zou in de loop van het najaar operationeel moeten zijn en zal volgens de twee ondernemingen “een volwaardig streamingaanbod met lokale en internationale content” omvatten. “Op die manier willen we maximaal inspelen op het veranderende kijkgedrag en een lokaal alternatief bieden in de wereld van streamingdiensten”, klinkt het in een persbericht.

Concreet zullen beide bedrijven een belang van 50 procent hebben in de joint venture. De samenwerking wordt eerst nog voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten. Als er groen licht komt, zal de streamingdienst beschikbaar zijn in Vlaanderen via een nieuwe, betalende tv-app en het bestaande Play-aanbod van Telenet.

Aantrekkelijk aanbod

Telenet en DPG bezitten samen al alle grote commerciële televisiezenders in Vlaanderen: DPG Media heeft onder meer VTM, Q2 en Caz, terwijl Telenet Vier, Vijf en Zes in huis heeft. Het telecombedrijf heeft met Woestijnvis ook een productiehuis in handen.

© BELGA

DPG Media pleit al langer voor een Vlaams streamingaanbod. “We zijn heel blij dat we nu onze krachten kunnen bundelen met Telenet”, stelt Kris Vervaet, de CEO van de Belgische activiteiten van de mediagroep. “We zijn er beide van overtuigd dat we een heel aantrekkelijk aanbod kunnen ontwikkelen dat het verschil zal maken met content van eigen bodem.”

En zo komt er eindelijk schot in de zaak. Over de “Vlaamse Netflix” zijn de voorbije jaren al veel dromen gelanceerd, maar resultaat leverde dat nog niet op. Dat Telenet er nu zijn schouders onder zet, is opvallend. Telenet hield zich immers eerder afzijdig, omdat het met zijn “Play” zelf al jaren een Netflix-concurrent heeft. Die is vooral opgezet rond Amerikaanse HBO-programma’s, maar er zitten ook Vlaamse reeksen in.

CEO’s: “Grootste stap sinds digitale tv”

Telenet-CEO John Porter en DPG Media-CEO Kris Vervaet gaven woensdagochtend toelichting bij hun plannen. “Niet alleen wij, maar het hele medialandschap zal hier baat bij hebben”, klonk het. “We staan voor een nieuw tijdperk voor de Vlaamse media”, zegt Porter. “Dit is de grootste stap sinds de introductie van de digitale televisie, vertelde ik vanochtend tegen enkele politici.”

Volgens beide CEO’s zijn er over het nieuwe platform al gesprekken geweest met de openbare omroep VRT. Die verliepen zeer positief. “Niet alleen de partners en de consumenten gaan hiervan profiteren, maar de hele sector zal betrokken zijn”, zegt Porter. “Het is mijn ambitie om van dit streamingplatform de basis te maken voor televisiekijkers in Vlaanderen.”

© BELGA

Daarmee gaat het platform in concurrentie met giganten als Netflix en Amazon Prime. “We gaan internationale content aanbieden, maar met Vlaamse content als speerpunt”, zegt DPG-topman Kris Vervaet. “We concurreren met de internationale streamingdiensten, maar hebben het voordeel dat er in Vlaanderen een ongelooflijk loyaal kijkerspubliek is”, voegt Porter toe.

Een precieze abonnementsprijs werd nog niet vastgelegd, maar er wordt al uitgegaan van een basis- en ‘premium’-abonnement met extra aanbod. “Een beetje vergelijkbaar met de formules Play en Play More op dit moment”, zegt Jeroen Bronselaer, marketingdirecteur bij Telenet.

Voor het nieuwe streamingplatform van start kan gaan, moet het nog groen licht krijgen van de Mededingingsautoriteit. “Maar we zijn klaar om van start te gaan”, zegt Vervaet. Op dit moment kijken de partners naar een lancering in het najaar.

Proximus

Het grootste slachtoffer van de samenwerking dreigt Proximus te worden. Het was nochtans toenmalig Proximus-topvrouw Dominique Leroy die in de zomer van 2018 als een van de eersten brood zag in een samenwerking rond een Vlaams Netflix-alternatief, en er zelfs gesprekken over opstartte. Een maand later kwam DPG Media, toen nog Medialaan, met een eigen plan op de proppen.

VRT “open voor samenwerking”

De VRT zegt open te staan voor een samenwerking met het streamingplatform en tevreden te zijn dat meerdere spelers elkaar gevonden hebben. “Alleen een breed gedragen initiatief kan immers succesvol zijn en bijdragen tot de versterking van het Vlaamse ecosysteem tegenover de grote druk van internationale spelers”, luidt het.

Minister Dalle: “Belangrijke stap”

© Photo News

Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) noemt het een belangrijke stap voor het Vlaamse medialandschap. “Steeds meer internationale spelers zijn ook actief in Vlaanderen. Het is heel belangrijk dat onze fictie beschikbaar en makkelijk vindbaar blijft in het belang van de Vlaamse kijker”, reageert Dalle op het streamingaanbod dat DPG Media en Telenet samen willen ontwikkelen. “Daarnaast moet dit initiatief ook de nodige zuurstof geven om te blijven investeren in series van bij ons.”

De minister hoopt dat ook andere mediaspelers betrokken zullen worden bij het initiatief. “De echte uitdagingen en concurrentie van onze media liggen internationaal. Daarom moeten we de krachten zoveel mogelijk bundelen om hier antwoorden op te formuleren”, klinkt het.

DPG Media en Telenet lieten woensdag al weten dat ze openstaan voor samenwerking met bijvoorbeeld de openbare omroep VRT.

Vlaams minister-president Jambon vindt de samenwerkingsplannen veelbelovend. “Het medialandschap zal de volgende jaren enorm evolueren. Het is goed als onze Vlaamse spelers maximaal samenwerken om de internationale uitdagingen aan te pakken”, reageert hij.

Professor: “Elk initiatief is goed”

Professor Tom Evens van de onderzoeksgroep MICT (Media, Innovation, Communication and Technologies) aan de UGent vindt het een goede evolutie dat DPG Media en Telenet samenwerken. “Elk initiatief tot samenwerking tussen meerdere partijen is goed, en als dat leidt tot een beter aanbod voor de Vlaamse kijker moeten we dat toejuichen”, reageert hij woensdag.

Dat Telenet wil meewerken aan de streamingdienst vindt de professor verrassend, omdat CEO John Porter in het verleden zei een koele minnaar te zijn van dit soort initiatieven. “De afgelopen jaren is de samenwerking tussen Medialaan en Telenet ook niet makkelijk geweest”, zegt Evens, die daarbij de discussies over het doorspoelen van reclame en de hoogte van distributievergoedingen aanhaalt. “Het is heel goed dat ze elkaar hebben gevonden”, zegt hij.

Of de Vlaamse Netflix succesvol zal zijn zal volgens hem onder meer afhankelijk zijn van de prijszetting, zegt Evens. In Scandinavië doet de streamingdienst Viaplay het goed, en in Engeland werd onlangs de BritBox gelanceerd. “Je ziet dat vele landen proberen een alternatief te creëren, maar overal is het Netflix dat de toon zet. Het is moeilijk om met dat bedrijf te concurreren, maar als je niets probeert ga je de strijd sowieso niet winnen”, aldus Evens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen