Direct naar artikelinhoud
Media

Matthijs van Nieuwkerk stopt als presentator van het legendarische programma ‘De Wereld Draait Door’

Matthijs besloot na lang wikken en wegen toch bij de NPO te blijven.Beeld ANP Kippa

Matthijs van Nieuwkerk stopt met de legendarische Nederlandse talkshow De Wereld Draait Door. Na 15 jaar presenteert hij het programma op 27 maart voor de laatste keer. Het is onduidelijk of er daarna nog een nieuw seizoen komt.

De Wereld Draait Door  bestaat al sinds 2005 en is ook in Vlaanderen een druk bekeken talkshow. Van Nieuwkerk (59) gaat nu volgens Nederlandse media een nieuw zaterdagavondprogramma maken voor NPO1. Of het om een nieuwe talkshow gaat is nog niet bekend.

In een persbericht stelt Van Nieuwerk: “DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen. We hebben in die dagelijkse drie kwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen.”

Afwisselend

Aanvankelijk, in het najaar van 2005, presenteerde Van Nieuwkerk de talkshow afwisselend met anderen. Al vrij snel werd hij de enige presentator – later met een ‘tafelheer of - dame’. Mede dankzij Van Nieuwkerks positieve insteek en de dynamiek waarmee onderwerpen elkaar afwisselden wist hij DWDD tot een van de succesvolste talkshows van Nederland te bombarderen.

Van Nieuwkerk, die in 2018 nog 363.000 euro verdiende, moet eind maart volgens de regels van de NPO terug naar de zogenaamde ‘balkenendenorm’ van 194.000 euro per jaar. Even zag het er dan ook naar uit dat Van Nieuwkerk zou overstappen naar een commerciële omroep, zoals presentatrice Eva Jinek eind vorig jaar deed. 

Volgens de Nederlandse krant AD houdt De Wereld Draait Door volledig op te bestaan na het vertrek van de presentator, maar dat nieuws wordt niet door NPO bevestigd.