Direct naar artikelinhoud
Portret

Wie is de rijzende Democratische ster Amy Klobuchar? En hoe komt het dat ze stijgt in de peilingen?

Amy Klobuchar (59) tijdens haar speech in New Hampshire.Beeld AP

Amy Klobuchar, zo heet de tot nog toe onbekende Democratische kandidate voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze versloeg op de tweede voorverkiezingen in New Hampshire Joe Biden en Elizabeth Warren en eindigde op de derde plaats. Maar wie is Klobuchar? En hoe komt het dat ze stijgt in de peilingen?

Met bijna 20 procent steekt ze haar bekendste vrouwelijke tegenkandidaat Elizabeth Warren en oud-vicepresident Joe Biden voorbij. De 59-jarige Amy Klobuchar doet het goed in de primary’s, maar is minder bekend bij het grote publiek. Terwijl ze in de uitslagen van Iowa nog op de vijfde plaats stond, klimt ze in New Hampshire naar de derde plaats.

Amy Klobuchar is de eerste vrouw die in de Amerikaanse Senaat werd gekozen uit de staat Minnesota, waar ze vandaan komt. Ze heeft een Sloveense achtergrond, is de kleindochter van een ijzerertsmijnwerker en de dochter van een krantenman en vakbondsleraar. In haar campagne richt ze zich vooral op de strijd voor een 48 uur durend ziekenhuisverblijf voor moeders en hun baby’s, wil ze een einde maken aan de mensenhandel, de opioïdecrisis bestrijden, de rechten van de consument beschermen en de Amerikaanse verkiezingszekerheid versterken. In het verleden kon ze als hoofd-Democraat al honderd wetsvoorstellen in de wet opnemen en is ze uitgeroepen tot de meest effectieve Democratische senator.

Lof

Het CNN-panel dat de voorverkiezingen becommentarieert is hoopvol over Klobuchar. “Haar speech in New Hampshire was spectaculair. Ze toont dat ze taai is, dat ze een vechter is en dat ze Donald Trump kan verslaan. Ze doet iets wat alle democraten zouden moeten doen: een verhaal vertellen. Ze heeft een goed persoonlijk karakter en verhaal. Een verhaal dat je binnentrekt en meeneemt, zoals het verhaal over haar grootouders. Ik denk dat het idee dat er een Amerikaans verhaal is dat ons terugbrengt naar het beste van onszelf, hetgeen is dat ontbreekt. En Amy Klobuchar heeft ons dat vanavond gegeven.”

The New York Times omschrijft Klobuchar als iemand die zich in het midden van de Democratische partij bevindt. “Zo kan Klobuchar de Democratische partij verenigen, en misschien zelfs het land”, klinkt het. De Amerikaanse CNBC omschrijft haar boodschap als “no-nonsense” en “gematigd”, een die ervoor zorgde dat ze in New Hampshire Joe Biden en Elizabeth Warren kon overstijgen.

“Joe Bidens tekortkomingen komen de afgelopen weken meer aan het licht waardoor hij in de peilingen daalt”, zegt het Amerikaanse Vox. “Maar zijn basisboodschap komt overeen met die van Klobuchar. En die boodschap spreekt heel wat Democraten aan.”

Het belang van het Midden-Westen

Het is voor Klobuchar belangrijk om de landelijke en voorstedelijke gebieden in het Midden-Westen binnen te halen. Daar liggen onder andere de staten Wisconsin en Minnesota, waar ze vandaan komt. De Democraten zijn namelijk bang dat als ze op nationaal vlak met 3 of 4 procent winnen van Trump, ze toch nog steeds kunnen verliezen als Trump goed scoort in het Midden-Westen, en dan vooral in Wisconsin. “Als populaire senator in Minnesota kan Klobuchar die regio’s meekrijgen”, klinkt het in Vox.

Voor Klobuchar zal de volgende echte test voor haar campagne Super Tuesday zijn, op dinsdag 3 maart. Dan gaan 14 verschillende staten naar de stembus. In de voorafgaande weken worden twee televisiedebatten gehouden waar ook zij aan deelneemt. In het verleden toonde Klobuchar zich al bijzonder competitief in debatten. Als ze het daarin goed doet, geeft dat extra brandstof voor haar campagne.