Westerlo op gelijke hoogte met leiderstrio na nipte overwinning tegen Lokeren

Drie dagen na de storm Ciara trok Westerlo in de uitgestelde wedstrijd tegen Lokeren het laken naar zich toe. Het creatieve duo Brüls-Abrahams deed Westerlo voor de rust swingen. De bezoekers stribbelden nog even tegen. Maar Westerlo liet zich de kaas niet meer van het brood eten en telt net als OH Leuven, Beerschot en Virton zeventien punten in de tweede periode.

Bart D’haene

Geen duel op zondag tussen Westerlo en Lokeren in het Kuipje. De storm Ciara weet u wel. Gisteren volgde een tweede poging om de laatste wedstrijd van de 25ste speeldag af te werken. Na de 1-0-nederlaag op het veld van Beerschot greep Bob Peeters in. Maxime Biset, geschorst tegen Beerschot, kreeg zijn vertrouwde stek terug in het centrum van de verdediging en Gilles Dewaele verhuisde opnieuw naar de rechtsbackpositie. Waardoor Christopher Remmer naar de bank verdween. Bij de bezoekers geen spoor van Killian Overmeire op het wedstrijdblad. Jimmy De Jonghe zat op de bank. In hun plaats kwamen Omri Ben Harush en Gil Van Moerzeke.

Voor de aftrap werd ex-manager Herman Wijnants gehuldigd. De N-VA-politicus mag zich vanaf nu ere-voorzitter noemen bij Westerlo. Glunderende gezichten bij Westerlo. In het supportersvak van Lokeren zat de penibele situatie van de club - zowel sportief als financieel - de meegereisde supporters duidelijk hoog. Het grote spandoek dat ze ontrolden loog er niet om: ‘bestuur. Onze vraag is duidelijk. Hoe gaan jullie het vertrouwen herwinnen?’. Op het veld lieten de bezoekers het in de beginfase niet aan hun hart komen. Na 28 seconden zorgde Jun Amano voor het eerste schot tussen het kader. Weliswaar te slap om doelman Berke Özer te verontrusten. In de vijfde minuut stak Lukas Van Eenoo de neus aan het venster. Theo Defourney loste de bal en kon hem in twee tijden, net voor de lijn, opnieuw klemmen. Christian Brüls en Igor Vetokele bestookten tot twee keer toe het vijandelijke doel. Aan de overkant leek Bryan Van Den Bogaert in het strafschopgebied zijn tegenstander aan te tikken. Scheidsrechter Kevin Debeuckelaere zag er zelfs geen fout in.

Iets voor halfweg de eerste helft was het dan toch raak. Kurt Abrahams gaf een pasje opzij en Christian Brüls krulde de bal met links mooi in de linkerhoek. Zijn achtste doelpunt van het seizoen. Westerlo drukte het gaspedaal in en amper vier minuten later flikkerde een 2-0-voorsprong op het bord. Gilles Dewaele trapte aan de tweede paal een vrije trap van Brüls binnen. Voor de verdediger al zijn vijfde goal in deze campagne. De Kemphanen leken even in te dommelen. Want na een snelle counter scoorde Amine Benchaib, die de laatste verdediger op zijn weg Dewaele handig uitkapte, de aansluitingstreffer. Het zou overigens één van de laatste acties van Dewaele zijn in de wedstrijd. Hij kwam gehavend uit een botsing met zijn ploegmaat Kader Keita en werd vervangen. Diep in de eerste helft werd een poging van Van Eenoo van de lijn gehaald. Abrahams had meer succes. Na een mooie actie schoot de vinnige Zuid-Afrikaan de bal met links in de linkerhoek. Waarmee hij met tien doelpunt topschutter blijft bij Westerlo.

Zo aangenaam de eerste helft was, zo saai was de tweede helft. Het matig opgekomen publiek had weinig om zich aan op te warmen. De thuisploeg controleerde de wedstrijd en speelde met de handrem op. Lokeren was niet bij machte om echt gevaarlijk te zijn in de zone van de waarheid. De dreiging bleef beperkt tot wat schermutselingen voor het doel van Özer en Defourney en halve kansen. Tot Giorgi Beridze nonchalant verdedigen bij de Kemphanen afstrafte en de bal met een volley voorbij Özer in doel knalde. Niet voor de eerste keer dit seizoen liet Westerlo zich na een voorsprong in slaap wiegen, waardoor het alweer bibberend het einde haalde. In een zenuwachtige slotfase haalde scheidsrechter Debeuckelaere nog geel boven voor Lokeren-trainer Vreven. Westerlo hield stand en zorgt voor een hergroepering aan de kop van de tweede periode. Opdracht volbracht lachte Bob Peeters in zijn vuistje.

Westerlo: Özer, Dewaele, Biset, Soumah, Van Den Bogaert, Abrahams, Keita, Brüls, Van Eenoo, Buyl, Vetokele

Lokeren: Defourney, Koike, Ben Harush, Van Damme, Mpati, Lawal, Amano, De Witte, Beridze, Benchaib, Van Moerzeke

Vervangingen: 39’ Dewaele door Remmer, 65’ Van Moerzeke door Ramazani, 75’ De Witte door Parmentier, 77’ Abrahams door Gboho, 86’ Amano door Said, 88’ Brüls door Antunes

Doelpunten: 21’ Brüls 1-0, 25’ Dewaele 2-0, 32’ Benchaib 2-1, 42’ Abrahams 3-1, 83’ Beridze 3-2, 90 Vreven

Gele kaarten: 87’ Buyl, 89’ Mpati

Scheidsrechter: Debeuckelaere

Toeschouwers: 1.600