De Crem slaat deur dicht voor Vivaldi, PS neemt ‘akte van het dictaat van minister De Crem’

© BELGA

Wie denkt dat CD&V wel zal plooien en in een Vivaldi-coalitie (met socialisten, liberalen en groenen) zal stappen, leeft “in een virtuele realiteit”. Dat heeft federaal minister Pieter De Crem woensdag verklaard op de Franstalige nieuwszender LN24. “Voor ons is dat irreeël. Dat bestaat niet”. De PS lijkt de uitspraken van De Crem maar matig de appreciëren en spreekt van een “dictaat”.

“De droom of de virtuele realiteit waarin de Franstalige politieke wereld zich bevindt, en waarvoor men een naam in het leven heeft geroepen - de Vivaldi-coalitie, waarvan niemand de verdeling kent -, die is voor ons irreeël. Dat bestaat niet”, aldus De Crem.

Hij ontkent dat zijn partij aan N-VA kleeft. “Maar we hebben de verkiezingen verloren en we hebben lessen getrokken. We zijn nationaal nog maar de zesde partij. Het is niet aan ons de rol te spelen van diegene die de regering zal leiden”. Wel geeft De Crem aan dat CD&V “de formatie wil faciliteren”.

De PS, die wel voorstander is van een coalitie zonder N-VA, reageert koel op de verklaringen van De Crem. “We nemen akte van het dictaat van minister De Crem”, luidt het bij de partijwoordvoerder. Maandag, de dag waarop opdrachthouder Koen Geens (CD&V) opnieuw verslag uitbrengt bij de koning, komt het PS-partijbestuur bijeen om de situatie te analyseren, zegt de woordvoerder nog.

Het is overigens niet duidelijk of Koen Geens al veel vooruitgang heeft geboekt. In Villa Politica (VRT) zei sp.a-voorzitter Conner Rousseau dat hij sinds vorige week maandag geen contact meer heeft gehad met Geens. Met de PS heeft de sp.a-voorzitter naar eigen zeggen een goed contact, maar een gesprek met de zusterpartij over de formatie is ook bijna een week geleden, aldus Rousseau.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen