Kris Luyckx (links) en Tim Smet (rechts). © Kris Van Exel, Bert De Deken

Is jacht op strafpleiters geopend? Parket viseert nu ook bekende advocaten Kris Luyckx en Tim Smet

Na topadvocaat Pol Vandemeulebroucke neemt het parket nu ook bekende strafpleiters als Kris Luyckx en Tim Smet onder vuur. Advocaat Luyckx wordt ervan beticht een cliënt te hebben geholpen bij het doen verdwijnen van een wapen, meester Smet zou zich hebben laten betalen met een deel van de buit van de roofmoord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts. “De jacht op de strafpleiters is geopend!”

Joris Van der Aa

Kris Luyckx

© Olivier Matthys

Het nieuws over het strafrechtelijk onderzoek tegen de Antwerpse topadvocaat Kris Luyckx, die onder meer raadsman is van de tot kroongetuige omgeschoolde voetbalmakelaar Dejan Veljkovic, sloeg gisteren in gerechtelijke kringen in Antwerpen in als een bom. Luyckx is niet alleen een bekende advocaat en ex-politicus, de 49-jarige strafpleiter is ook plaatsvervangend raadsheer op het hof van beroep in Antwerpen. Om die reden wordt het onderzoek tegen Luyckx gevoerd door het parket-generaal van Brussel.

Het gerecht verdenkt Luyckx van schending van zijn beroepsgeheim en heling. In het dossier van de home-invasion bij zakenman Filip Palmans zou hij de moeder van een verdachte hebben aangezet om een vuurwapen, dat nog niet door de politie was ontdekt, te doen verdwijnen. Kris Luyckx ontkent die betichtingen met klem, maar wil verder geen commentaar kwijt.

Tim Smet

© Wim Hendrix

Ook de Antwerpse topadvocaat Tim Smet, de opvolger van de gepensioneerde strafpleiter Vic Van Aelst, komt in het vizier van het parket. Meester Smet werd recent wegens heling en witwassen doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het Antwerps parket meent dat Smet zich door zijn cliënte Ashley Van de Velde, die samen met haar vriend Marc Laudet wordt verdacht van de geruchtmakende roofmoord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts, liet betalen met een deel van de buit van de roofmoord.

Marc Laudet (45) en Ashley Van de Velde (35) pleegden op 26 april 2018 een roofmoord op Christine Lenaerts, een verpleegkundige die werkte in de Begijnenstraatgevangenis. Het duivelskoppel dumpte het lijk van de verpleegster in een bos in Olen en vluchtte met de auto van het slachtoffer naar Spanje, waar ze later gearresteerd zouden worden. De auto van Christine Lenaerts werd verkocht en het geld verstopte Ashley Van de Velde bij arrestatie in haar vagina, zonder dat de politie het merkte. De buit, vermoedelijk 6.000 euro, zou later door de moeder van Ashley de gevangenis uit gesmokkeld worden. Een deel van het geld werd teruggevonden bij de moeder, een deel werd op de gevangenisrekening van Ashley gestort en een deel zou aan Tim Smet zijn betaald als ‘ereloon’. De moeder van Ashley Van de Velde verklaarde aan de speurders dat Smet wist dat het geld afkomstig was van de roofmoord. Wat de zaak nog pikanter maakt: Smet trad pro deo op voor Ashley Van de Velde, waardoor hij sowieso geen erelonen mocht vragen.

Meester Tim Smet ontkent formeel ook maar één euro te hebben ontvangen van zijn voormalige cliënte, laat staan dat hij op de hoogte was van het feit dat Ashley Van de Velde een deel van de buit in haar cel had liggen. “De verklaringen van zijn voormalige cliënte en haar ouders spreken elkaar ook tegen”, zegt meester Luk Delbrouck, die Tim Smet verdedigt. “De verklaringen kunnen gewoon niet kloppen. De chronologie die het parket schetst, klopt niet. Zo zou confrater Smet het geld al ontvangen hebben nog voor het uit de gevangenis werd gesmokkeld. Dat kan natuurlijk niet. Ook de bedragen die worden genoemd kunnen gewoon niet kloppen.”

Meester Luk Delbrouck tekende namens Tim Smet beroep aan tegen de verwijzing naar de correctionele rechtbank. Delbrouck vraagt dat de Kamer van Inbeschuldigingstelling het dossier zou “evoceren”, omdat de raadkamer een aantal procedurele fouten zou hebben gemaakt door er een eigen interpretatie aan te geven. “Daar hebben wij ons niet tegen kunnen verdedigen”, aldus Delbrouck. De raadsman heeft ook de grootste twijfels bij de manier waarop de politie een verklaring van Ashley Van de Velde heeft ontlokt, op een moment daar haar advocaat niet meer aanwezig was bij het verhoor. De verdediging vraagt om die in haar ogen dubieuze verklaring te weren uit het dossier. “Er is alleen de verklaring van de moeder van Ashley die verder nergens in het dossier wordt bevestigd door het onderzoek.”

Meester Tim Smet en zijn medewerker Vincent Andries werden op 30 april 2018 opgepakt door de politie. Meester Vincent Andries werd door de raadkamer buiten vervolging gesteld op basis van hetzelfde dossier. Niet echt consequent, zo klinkt het in de hoek van Smet, die vorig jaar ook al werd meegesleurd in een dossier van een cliënt. “Als er tegen een advocaat een belastende verklaring wordt afgelegd, is dat in de ogen van het parket blijkbaar altijd waar”, zucht Smet. “Ik heb in dit dossier helemaal niets verkeerd gedaan.”

Vandemeulebroucke, Swinnen, Gadisseur ...

© BELGA

Kris Luyckx en Tim Smet zijn niet de enige strafpleiters die recent in het vizier van het (Antwerpse) parket kwamen.

Vorige week nog vorderde het Openbaar Ministerie achttien maanden tegen Pol Vandemeulebroucke wegens schending van zijn beroepsgeheim. Diezelfde Vandemeulebroucke wordt ook nog verdacht in een ander onderzoek naar een drugsbende.

LEES OOK: Verontwaardiging over redenen waarom parket 18 maanden eist tegen advocaat Pol Vandemeulebroucke

Recent werd ook de Antwerpse advocaat Marc Swinnen opgepakt, omdat hij de familie van zijn cliënt had verteld over de inhoud van een onderzoek naar aanslagen met handgranaten in het drugsmilieu.

En ex-advocaat Marc Gadisseur zat vorig jaar bijna acht maanden in voorhechtenis omdat hij zijn eigen cliënten voor ruim 10 miljoen euro had bestolen.

© RR

LEES OOK: Van miljoenenoplichting verdachte ex-advocaat geeft opnieuw juridisch advies