KBC: ‘Economische impact coronacrisis slechts tijdelijk’

Bank- en verzekeringsgroep KBC, een van de belangrijkste economische spelers van België, verwacht dat het coronavirus maar een tijdelijk effect zal hebben op de wereldeconomie.

Hoe zwaar zal de crisis rond het coronavirus de wereldeconomie raken? Beleggers en investeerders zoeken naar houvast, maar de voorspellingen lopen erg uiteen.

KBC gaat alvast niet uit van een rampscenario. ‘De verspreiding van het coronavirus zal de Chinese economische groei naar verwachting doen afnemen en de wereldwijde toeleveringskanalen verstoren, waardoor ook in de ontwikkelde economieën de groei tijdelijk zal afnemen’, zegt de bank- en verzekeringsgroep in zijn jaarcijfers. ‘Het effect op de wereldeconomie zal naar verwachting echter tijdelijk zijn en kan later in 2020 gedeeltelijk worden gecompenseerd.’

Heropleving

De bank- en verzekeringsgroep gaat zelfs uit van ‘iets positievere economische vooruitzichten’ na de wereldwijde economische vertraging in 2019 en verwacht een geleidelijk herstel van de economieën in de eurozone. ‘De zeer lage werkloosheidscijfers, in combinatie met een stevige looninflatie, zullen de particuliere consumptie waarschijnlijk blijven ondersteunen als de belangrijkste motor van economische groei.’

Natuurlijk zijn er ook risico’s, beseft KBC, maar die zijn volgens de financiële groep dezelfde als voorheen. ‘De belangrijkste factoren die het Europese economische sentiment en de groei flink kunnen ondergraven, zijn nog altijd het risico van een verdere economische deglobalisering met een escalatie van handelsconflicten, de brexit, de politieke onrust in sommige landen van de eurozone en geopolitieke spanningen.’

Winstmachine

De jaarcijfers zelf, dan. Met een winst van 2,49 miljard euro in 2019 doet KBC zijn reputatie van winstmachine weer eer aan. Dat is slechts 3 procent minder dan een jaar eerder en beter dan verwacht. Dat heeft alles te maken met het sterke winstcijfer voor het vierde kwartaal, 702 miljoen euro.

CEO Thijs vat de jaarcijfers van KBC samen in een clipje op YouTube.

Het dividend stijgt evenwel niet, zoals sommige beleggers hoopten. KBC keert over 2019 een dividend van 3,5 euro per aandeel uit, net als een jaar eerder. In november werd al een tussentijds dividend van 1 euro uitgekeerd. Daar komt in mei dus 2,5 euro bij.

Onrechtstreeks is er wel een extraatje voor de aandeelhouders. KBC kondigt ook aan dat ze maximaal 5,5 miljoen eigen aandelen wil inkopen, of voor ongeveer 400 miljoen euro, wat positief is voor de waarde van de overblijvende aandelen.

Meer