De Franse president Emmanuel Macron vandaag met wetenschappers bij de Mer de Glace-gletsjer nabij Chamonix, in het Mont Blanc-gebergte in de Franse Alpen.
Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron vandaag met wetenschappers bij de Mer de Glace-gletsjer nabij Chamonix, in het Mont Blanc-gebergte in de Franse Alpen. © Photo News

Macron wil betere bescherming van Mont Blanc-massief tegen “gekken” en klimaatopwarming

De Franse president Emmanuel Macron heeft vandaag een bezoek gebracht aan de hoogste Franse bergtop, de Mont Blanc. Daarbij maakte hij ook een wandeling bij één van Europa’s meest beroemde gletsjers, de Mer de Glace. Die gletsjer smelt aan een hoge snelheid en is dan ook vooral een pijnlijk uithangbord van de klimaatverandering geworden. Ook het toerisme op de berg wordt gezien als een groot gevaar voor de Mont Blanc. En dus komen er maatregelen ter bescherming.

9 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    4 jaar geleden
    Dat die streek -eindelijk- natuurgebied wordt is 50 jaar te laat, maar het klimaat gaat Macron niet kunnen tegenhouden... Wat hij blijkbaar niet weet is dat de gletsjers in de Alpen al vele malen korter en langer zijn geworden in de loop van het Holoceen, de huidige 10.000 jaar lange periode van een warme tijd tussen twee ijstijden. Meer dan 50% van de tijd waren de gletsjers korter en een paar duizend jaar geleden groeiden de bomen honderden meters hoger dan vandaag.
  • Karel Van Biezen

    4 jaar geleden
    Het is inderdaad schandalig als je ziet hoe toeristen daar de mooie natuur vervuilen en hun afval gewoon achterlaten alsof er niets aan de hand is. Zo zie je maar hoe egoïstisch die toeristen zijn. Idem dito om de Mount Everest die bezaaid ligt met lijken en afval van degenen die zich aan de beklimming wagen. Uitstekende maatregel van Macron die zich inzet voor de bescherming van dit monument. Ook de Mont Ventoux zou hij beter eens aanpakken en het autoverkeer aldaar verbieden.
  • Peter Hegge

    4 jaar geleden
    Deze fervente aanhanger van de globalisatie gaat nu de ecologist uithangen. We weten beter.
  • Dirk Thyssen

    4 jaar geleden
    Zou deze zonnekoning zich niet beter inzetten voor zijn bevolking in plaats van de eccopopulist te gaan uithangen ? Als je het laatste jaar de gele hesjes betogingingen ziet, heeft hij andere katten te geselen me dunkt . Praat eens met een Fransman dan weet men direct wat ze denken van deze Napoleon 2 .
  • Geert Vlietinck

    4 jaar geleden
    Mogen blij zijn dat ze de toeristen hebben want wat is hun enige bron van inkomsten denk je en wees gerust de prijzen kennen ze!