Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Ik hoop dat James Cooke een retraite in Thailand boekt en zich eens bezint

Karen Damen, James Cooke en Gert Verhulst op de affiche van 'Chateau Cupido'.Beeld RV

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Chateau Cupido.

Wat gebeurt er wanneer drie populaire tv-figuren een theaterstuk maken? Wel…

Een collega en ik zijn gisteren na het werk naar Chateau Cupido gegaan. Dat is de nieuwe theatervoorstelling van Gert Verhulst, Karen Damen en James Cooke waarvoor ruim 20.000 Vlamingen een kaartje van gemiddeld 33 euro hebben gekocht. Wij ook. We waren er voor de fun, het leek ons heerlijk fout.

Een theaterstuk waarin ex-geliefden Karen Damen en Gert Verhulst opnieuw minnaars spelen: dat heeft potentieel om grappig te zijn. De hilarische verhaallijnen schrijven zichzelf zou je denken.

En bij momenten was het ook komisch. Verhulst geeft héél geloofwaardig gestalte aan Jack, een narcistische BV die in de Ardennen zijn vrouw bedriegt. Karen Damen is, ja, Karen Damen en de allusies op hun seksleven van weleer zag je al van duizend kilometer ver aankomen, maar ze waren nog steeds kluchtig.

Toch was het Verhulst noch Damen die alle aandacht naar zich trok. Neen, die eer was James Cooke toebedeeld. Of liever: de homoseksualiteit van Cooke, die negentig procent van het stuk domineerde. Want volgens de schrijvers is dat echt zo ontzettend grappig, de gedachte dat een man zijn lul in een andere man steekt.

Ik ben zelf homo. De eerste keer lach je nog mee, de tweede en derde maal ook. De 57ste keer denk je: James’ke jongen, zet die plaat af. “Op zijn buikske, met zijn poepke omhoog. Zo heeft hij het graag”, zei Verhulst op een bepaald moment. Cooke moest natuurlijk ook paraderen in een leren shortje “met de tirette aan de verkeerde kant”.

Er werd constant gezinspeeld dat Cooke ‘Gertje’ wilde bespringen. Halfweg de show zat hij met zijn kont tegen Verhulsts kruis aan te schurken. Want ja, heteromannen worden zo door homo’s begeerd. Geeuw.

Maar hét moment dat me met verstomming sloeg, was een dialoog tussen Cooke en Damen. Hij zegt tegen haar: ‘Ik zit echt in de stront.’ Waarop zij: ‘Dat zedde gij toch gewoon?’ De hele zaal proestte het uit. Mijn collega en ik niet, het homokoppel twee stoelen voor ons evenmin.

Wie doet aan zulke vorm van zelfkastijding? Denkt Cooke op zo’n moment niet terug aan toen hij 11 was, toen hij misschien worstelde met z’n seksualiteit en er als de dood voor was dat iemand hem zou uitlachen? En nu, op zijn 35ste, doen 20.000 mensen het. Ze proesten het uit om hun ongemakkelijkheid te camoufleren, omdat ze het idee verderfelijk vinden. Ik keek naar Cooke en vond het dieptragisch voor hem.

Chateau Cupido zal Cooke een aardig zakcentje opleveren. Ik hoop dat hij met dat geld een retraite in Thailand boekt en zich eens bezint. Moet hij altijd dat typetje tonen? Kan, durft hij werkelijk niets anders? Fucking hell, James Cooke. Wij homo’s zijn geen entertainment.