Direct naar artikelinhoud
Natuur

‘Insectenapocalyps’ in Europa: ook insecten lijden onder de klimaatcrisis

Sinds 1997 zien wetenschappers een daling van het aantal insecten met 80 procent, blijkt uit een Deense studie.Beeld AFP

Het aantal insecten in Europa is de voorbije twee decennia fors gedaald. Dat blijkt uit nieuwe wetenschappelijke studies. Nog maar eens wordt bevestigd dat ook insecten het slachtoffer zijn van de klimaatcrisis.

Twee recente studies tonen aan wat wetenschappers al lang de ‘insectenapocalyps’ noemen. Het aantal insecten in Europa daalt door de klimaatopwarming, pesticides, lichtvervuiling en de inkrimping van de natuurlijke habitat van insecten. Door auto’s jarenlang te screenen op het aantal aangereden insecten wordt pijnlijk duidelijk dat een gebrek aan insecten stilaan een nachtmerrie is.

De eerste studie komt uit Denemarken. Daar werd elke zomer van 1997 tot 2017 het aantal verpletterde insecten op de voorruit van auto’s bijgehouden. Sinds 1997 zien wetenschappers een daling van 80 procent.

Het tweede onderzoek werd in 2019 uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Hier focusten wetenschappers op het aantal insectenspatten op de kentekenplaat van auto’s. Via een ‘splatometer’ (een soort raster uit papier) werd het aantal insecten geteld. Uit de testen bleek dat er 50 procent minder insecten werden aangetroffen dan in 2004, toen de test al eens werd uitgevoerd. Dat is een halvering in vijftien jaar.

Dramatische afname

Specifiek in Vlaanderen gaat het ook niet goed met de insecten. “Al mogen we geen lijn trekken naar alle insectengroepen”, zegt entomoloog Peter Berx. “We zien trends in de daling, maar niet op alle soorten insecten worden studies gedaan.”

Uit de Deense studie blijkt nog een parallelle daling van het aantal zwaluwen, vogels die leven van insecten. Berx: “Vogels hebben insecten nodig om zichzelf en hun jongen in het voorjaar te voeden. Naast vogels hebben ook planten en bomen insecten nodig. Als er geen insecten zijn, kan landbouw niet functioneren en vallen voedselketens in elkaar.”

Om de gevolgen af te remmen moet er meer wilde natuur gecreëerd worden, besluit Berx. “Gelukkig zijn mensen zich al bewuster van het belang van een diverse tuin waar veel insecten een thuis vinden.”