Celstraffen tot zeven jaar gevorderd tegen ‘Visboeren’: Marokkaanse familie verdacht van internationale cocaïnesmokkel

Voor de correctionele rechtbank is donderdag het proces tegen de ‘Visboeren’ gestart. De Marokkaanse familie uit Borgerhout houdt zich volgens het openbaar ministerie bezig met internationale cocaïnesmokkel en zou haar vijf viswinkels gebruiken om de criminele opbrengsten wit te wassen. Met het geld werd veel vastgoed gekocht, waaronder een appartement in het Hilton in Tanger. De procureur vorderde celstraffen tot zeven jaar, boetes tot 40.000 euro en de verbeurdverklaring van 1,7 miljoen euro.

blg

De dertien beklaagden staan terecht voor één gelukte uithaling van een onbepaalde hoeveelheid cocaïne uit de haven van Antwerpen op 18 juli 2017, het voorbereiden van nog meer uithalingen en witwassen.

Het onderzoek ging in 2017 van start, nadat de speurders informatie hadden gekregen over een nieuwe zending die spilfiguur Mohamed A. (73) verwachtte uit Zuid-Amerika. In een afgeluisterd telefoongesprek hoorden ze hem praten over “twintig personen die onderweg waren” op een schip. De speurders vermoedden dat ‘twintig personen’ codetaal was voor ‘20 kilo cocaïne’.

Ze luisterden niet alleen de telefoon van de zeventiger af, maar plaatsten ook afluisterapparatuur in zijn appartement op Linkeroever. Dat leverde een schat aan informatie op, want Mohamed A. (73) was bijzonder loslippig.

De speurders hoorden de zeventiger honderduit praten en opscheppen tegenover zijn Spaanse vriendin over de drugstransporten die hij in het verleden al had opgezet en hoe hij al sinds de jaren tachtig met cocaïnetrafiek bezig is. Hij zei dat hij ook dingen regelde voor zijn schoonzoon, Visboer Mohamed A. (44).

De zeventiger runde volgens de procureur ook een soort van “airbnb voor drugstrafikanten uit Zuid-Amerika”. Ze verbleven op zijn appartement en voerden gesprekken over hoe ze in de toekomst konden samenwerken.

Geconfronteerd met de gesprekken doet de oude man ze af als ‘blabla’. Ook schoonzoon Mohamed A. (44) en zijn broers Rachid (39) en Hassan (33) vinden dat er weinig geloof aan de zeventiger moet gehecht worden.

De procureur vorderde voor Mohamed A. (73) zeven jaar cel, voor Rachid A. en Mohamed A. (44) vijf jaar cel en voor Hassan A. vier jaar cel. Ze ontkennen dat ze iets met drugshandel te maken hebben.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen