Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

De Wever nadat Magnette stilte doorbreekt: ‘PS meent iedereen de wet te kunnen spellen’

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te spreken over de interviews van Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert scherp op de demarche van zijn PS-collega Paul Magnette. ‘We nemen akte van het dictaat van de PS’, klinkt het. ‘De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren. De PS wil zelfs verkiezingen uitlokken, enkel en alleen in de hoop om de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken.’

en

Magnette gaf vanmorgen in verschillende interviews aan dat hij het helemaal gehad heeft. Hij verbreekt daarmee de stilte aan de onderhandelingstafel. Hij beschouwt onderhandelen met N-VA als een beproeving, die bovendien na talloze maanden nog steeds niets heeft opgeleverd. Dat zegt Magnette in de kranten van Sudpresse. Na “duizenden uren vergaderen zonder vooruitgang” zal het partijbestuur van de Franstalige socialisten zich maandag buigen over de vraag of dat nog wel zin heeft.

“Het duurt al acht maanden. Ik ben zelfs gestopt met de duizenden uren vergaderen te tellen. Dagen aan een stuk, avonden, nachten, weekends, zonder dat het vooruitgaat. Alleen omdat sommigen enkel een coalitie tussen PS en N-VA willen testen. Hoeveel keer moet ik nog duidelijk zeggen dat PS geen enkele zin heeft om met hen te besturen?” 

Video wordt geladen...

PS-voorzitter Paul Magnette laat er in een interview geen twijfel over ­bestaan: paars-geel komt er ­gewoon niet. De enige reden dat hij woensdagavond bijvoorbeeld nog eens tegenover De Wever gaan zitten is, is “uit ­respect voor de democratie en de grondwettelijke regels. En uit beleefdheid”.

Verkiezingen

“Wij willen geen ­verkiezingen uitlokken”, zegt Magnette. “Maar wij zijn er niet bang voor. De bevolking is soeverein. Verkiezingen zijn een superieure daad van democratie. Er is niets mooiers dan de bevolking te vragen zich uit te spreken.” 

“Bij verkiezingen kan je alleszins een paar echte vragen voorleggen. Wil men bijvoorbeeld echt een nieuwe staatshervorming? Tijdens de campagne heb ik daar niemand over gehoord en nu is er plots niets meer mogelijk zonder. Terwijl er geen tweederdemeerderheid is en de grondwet niet voor herziening vatbaar verklaard is.”

PS-voorzitter Paul MagnetteBeeld BELGA

Constructief

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert scherp. “We nemen akte van het dictaat van de PS”, laat hij in een persbericht aan Belga weten. “De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen, en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren. In weerwil van de Vlaamse kiezer moet er voor de PS een zo links mogelijke regering komen, zonder meerderheid in Vlaanderen.” Volgens De Wever willen de Franstalige socialisten verkiezingen uitlokken, “enkel en alleen in de hoop om de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken.”

De N-VA-kopman benadrukt dat N-VA zich altijd ‘constructief heeft opgesteld’. De Wever blijft hameren op stappen in de richting van confederalisme. Een ‘duidelijke evolutie naar Vlaamse en Waalse autonomie’, “om een oplossing te geven aan de steeds grotere democratische verschillen tussen de deelstaten”.

De Wever krijgt bijval in de partijtop. Zo reageerde Vlaams minister-president Jan Jambon voor aanvang van de Vlaamse ministerraad kort in het Latijn. “Nil novi sub sole”, of ‘niets nieuws onder de zon’, klonk het. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft dan weer de indruk dat de PS “denkt dat ze het hele land bestuurt”, zei hij, “wat tot nader order in deze democratie toch nog niet het geval is”.

Het gebekvecht tussen PS en N-VA maakt de opdracht van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) er in elk geval niet eenvoudiger op. Geens wordt maandag opnieuw op het paleis verwacht voor een verslag. Hij had van de koning de opdracht gekregen om na te gaan of er partijen bereid zijn initiatieven te nemen die tot een volwaardige federale regering kunnen leiden.

Het gebekvecht tussen PS en N-VA maakt de opdracht van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) er niet eenvoudiger op.Beeld Photo News

Stabiliteit

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet te vinden voor nieuwe verkiezingen, reageert hij. “De Belgen hebben gestemd, de bevolking wil een regering, het land heeft nood aan stabiliteit”, tweet hij. “Waarom dan opnieuw op een affiche gaan staan als men niet capabel is om verantwoordelijkheid te nemen en akkoorden te sluiten? De MR werkt voor België.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook bij sp.a staan ze niet te springen voor nieuwe verkiezingen, maakt voorzitter Conner Rousseau duidelijk. “Mensen hebben al gekozen en zijn dit beu. Ik ook. Wie nu geen oplossingen durft vinden zal dat na nieuwe verkiezingen nog minder doen”, tweet de sp.a’er. “Hoofd koel houden en hard werken aan oplossingen. Voor lonen, pensioen, zorg, klimaat en veiligheid. Daarom doe je aan politiek.” Dat zegt ook sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Oplossingen zijn het enige antwoord dat de politiek nu moet geven.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Groen-voorzitster Meyrem Almaci roept op tot verantwoordelijkheidszin. “We zijn als Groen nu niet aan zet. Maar we hebben ons altijd constructief opgesteld om met iedereen te spreken en hebben er begrip voor dat sommigen nu hun geduld verliezen”, zegt ze aan Belga. “We roepen de partijen nu vooral op om hun verantwoordelijkheid te nemen, in het belang van de burgers en van het land.”