Direct naar artikelinhoud
Wolven in Vlaanderen

Wolvin Noëlla laat zich voor het eerst bij daglicht zien

De eerste dagbeelden van Noëlla.Beeld Agentschap Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft de eerste beelden van wolvin Noëlla bij daglicht in Limburg verspreid. ‘Het zijn de eerste kleurenbeelden van Noëlla die we te pakken hebben. Daarmee hebben we de bevestiging dat ze gezond en wel in de regio is’, zegt woordvoerster Marie-Laure Vanwanseele. 

en

“Een beter cadeau voor Valentijnsdag hadden we niet kunnen wensen. Heeft Noëlla een date gepland met August misschien?”, grapt ANB. 

Het cameranetwerk van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft haarscherpe beelden van Noëlla kunnen vastleggen. Vorig jaar waren er al dergelijke beelden van de wolf August. “Het zijn de eerste kleurenfoto’s van goede kwaliteit die we van Noëlla hebben. Meestal zijn de foto’s ‘s nachts genomen, en dus zwart-wit en niet zo duidelijk”, zegt boswachter Eddy Ulenaers. “Ze ziet er goed en gezond uit.”

Wolvin Noëlla laat zich voor het eerst bij daglicht zien
Beeld Agentschap Natuur en Bos

Jongen

Noëlla bevindt zich samen met de wolf August in Limburg. “Ook August was in de omgeving. Daar zijn geen duidelijke foto’s van, maar ze waren duidelijk samen. Het is een gevestigd koppel in de regio”, legt Ulenaers uit. “Het is nog veel te vroeg, maar als er niets met de wolven gebeurt, is de kans natuurlijk groot dat daar jongen van gaan komen.”

De paartijd van de wolven is in februari, dus de komende maanden wordt een zwangere Noëlla verwacht. “Het duurt wel een tijd, wellicht tot eind april, voordat je het uiterlijk kunt zien”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat niet gaat gebeuren.”

Volgens Welkom Wolf zijn alle ingrediënten aanwezig voor een nest jongen. “Het is een gevestigd wolvenkoppel in een territorium met voldoende voedsel”, legt Loos uit. “Het is een mathematische zekerheid dat er eind april, begin mei jongen worden geboren. Hopelijk deze keer met een goede afloop.”

Nieuwe wolf op komst?

Mogelijk krijgen Noëlla en August binnenkort overigens ook gezelschap van een derde wolf. “De kans is reëel dat we een nieuwe wolf op bezoek krijgen”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf aan Het Belang van Limburg. In de Maasduinen, in Nederlands-Limburg, werden deze week twee schapen doodgebeten. De kans is groot dat het om een wolvenaanval gaat. In dat geval zal die wolf wellicht ook  in België opduiken. 

“We mogen ervan uitgaan dat er een nieuwe wolf aankomt. Alle voorgaande wolven die op die plek zijn gepasseerd, zijn zonder uitzondering in Vlaanderen terechtgekomen”, zegt Jan Loos. “We hebben bovendien het vermoeden dat er nog een andere wolvin leeft in Vlaanderen, in de buurt van het Nationale Park Hoge Kempen en verre omgeving.”