Direct naar artikelinhoud
Storm DennisUpdate

Rukwinden tot 90 kilometer per uur, Brusselse parken blijven dicht: dit mogen we verwachten van storm Dennis

Storm Ciara zorgde op sommige plekken aan de kust voor forse erosie van de duinen.Beeld AFP

Na storm Ciara komt nu ook Dennis op ons af. Al wordt wel verwacht dat die minder fel te keer zal gaan dan Ciara. Het KMI heeft hevige rukwinden voor het hele land aangekondigd. Van zondag 2 uur tot 23 uur geldt code geel. 

Video wordt geladen...

Het KMI meldt vrijdag dat België in de zuidoostelijke flank ligt van storm Dennis. Vanaf de tweede helft van zaterdagnacht tot en met zondagavond worden over het hele land rukwinden verwacht tussen 70 en 90 kilometer per uur. Lokaal zijn rukwinden rond 100 kilometer per uur niet uitgesloten.

Ondanks de felle wind zal Dennis minder hevig zijn dan storm Ciara, legt VTM-weerman Frank Duboccage uit. “Er zal een harde wind zijn van zo’n 7 beaufort en je hebt 9 beaufort nodig om van een storm te spreken.”

In het Brusselse gewest blijven hoe dan ook alle parken dicht van zaterdagavond 18 uur tot maandagochtend. De Brusselse overheidsdienst voor milieu en energie raadt aan alle gewestelijke groene ruimten te vermijden en in het bijzonder de omgeving van bomen. .

Enorme oppervlakte

Het opvallendste aan Ciara was dat de storm zo’n enorme oppervlakte bestreek en twee dagen duurde. In Groot-Brittannië is Ciara ‘de storm van de eeuw’ gedoopt en zijn er rukwinden tot 156 kilometer per uur gemeten. Er vielen over heel Europa ook verschillende doden. Bij ons raakte een vrouw gewond in Waasmunster. Ze wilde op haar oprit in haar auto stappen toen een boom op haar viel. Ze liep een zware hoofdwonde en verschillende breuken op. 

Verder liepen bij hulpdiensten vooral veel oproepen binnen over schade aan daken, objecten die de weg versperden en ondergelopen kelders door de zware regenval.