Direct naar artikelinhoud
FormatieUpdate

Koen Geens geeft opdracht terug aan koning: ‘Mijn plannen zijn doorkruist’

Koen Geens.Beeld Tim Dirven

Minister Koen Geens (CD&V) is niet langer koninklijk opdrachthouder. Hij heeft vanavond zijn eindverslag uitgebracht bij koning Filip. Die heeft Geens’ vraag om van zijn opdracht te worden ontheven, aanvaard. Wat de volgende stap wordt in de zoektocht naar een federale regering is nog onduidelijk. Maandag vat de koning opnieuw consultaties aan. 

en

Geens gaf na afloop meer uitleg op een persconferentie. “Spijtig genoeg heb ik de afgelopen week niet met alle partijen kunnen spreken over alle voorstellen die zouden kunnen leiden tot de vorming van een federale regering”, aldus Geens. “In de loop van de laatste dagen is het proces doorkruist door een duidelijke mededeling van een partij, dat zij niet met een andere partij aan tafel wil gaan.”

Geens verwijst daarmee naar de uitlatingen van PS-voorzitter Paul Magnette deze ochtend in diverse media. Hij maakte duidelijk dat zijn partij niet in een regering kan stappen met de N-VA. Na “duizenden uren vergaderen zonder vooruitgang” is hij het naar eigen zeggen beu om te onderhandelen met N-VA. “We hebben niets gemeen en zullen ook geen gedwongen huwelijk aangaan”, verklaarde hij.

N-VA

Geens had van de koning een ‘open’ opdracht gekregen. Hij moest uitzoeken welke coalities nog mogelijk zijn. PS en MR hoopten dat hij zou verder werken op een Vivaldi-coalitie, met daarin socialisten, groenen, liberalen en de CD&V. Alleen, zijn eigen partij ziet die piste allerminst zitten. De partijtop wil de N-VA niet lossen en floot Geens terug. 

De koninklijk opdrachthouder trachtte de voorbije twee weken PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen, zonder succes, zo blijkt. 

Of CD&V nu nog vasthoudt aan de N-VA? “Dat moet u aan de voorzitter vragen. Voor de stabiliteit van het land was het heel belangrijk dat wij een maximale kans gaven aan deze samenstelling. In mijn ogen zou dat ook mogelijk geweest zijn.”

Twitter bericht wordt geladen...