Exit Koen Geens, koning gaat ‘zich bezinnen’

De crisis is compleet. Koen Geens heeft vanavond zijn opdracht ingeleverd bij de Koning, uit ongenoegen over het absolute ‘non’ van de PS over een coalitie met de N-VA. De koning start maandag, na een weekend bezinning, met consultatierondes met de partijvoorzitters.

Exact twee weken geleden had de koning CD&V-vicepremier Koen Geens de opdracht gegeven om ‘initiatieven te nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken.’ Geen préformateur dus, maar ‘koninklijk opdrachthouder’, die alle mogelijkheden moest onderzoeken.

PS en MR hintten op een Vivaldi-Coalitie, met daarin socialisten, groenen, liberalen en de CD&V. Geens maakte echter al snel duidelijk dat hij enkel de paars-gele piste onderzocht. Dat was mede onder druk van zijn partijbestuur, dat de N-VA niet wou laten vallen.

PS-voorzitter Paul Magnette schoot die piste echter definitief af vanmorgen. Hij zei dat hij het beu was om te onderhandelen met N-VA, en maakte zeer duidelijk dat zijn partij niet in een regering kan stappen met de Vlaams-nationalistische partij. Wat voorlopig nog niet duidelijk is: op basis van welke inhoudelijke bezwaren heeft de PS de boel opgeblazen?

Geens zag geen uitweg meer uit de impasse, en kwam vanavond zelf zijn ontslag als ‘koninklijk opdrachthouder’ geven. De koning heeft hem ontheven uit die functie. Zijne majesteit gaat zich dit weekend naar eigen zeggen ‘even bezinnen’, en start maandag met consultatierondes met de partijvoorzitters.

Meer