© AFP

Michael Moore hoopt via kiesmannen Trump toch nog van presidentschap te houden

De Amerikaanse regisseur Michael Moore heeft de Republikeinse kiesmannen/vrouwen in het Electoral College aangeboden hun eventuele boete te betalen indien zij zich afkeren van hun presidentskandidaat Donald Trump. Dit heeft het ABC News maandag bericht.

Vandaag/maandag komen in elke Amerikaanse staat de kiesmannen/vrouwen bijeen die bij de presidentsverkiezingen zijn verkozen en die een kandidaat steunen.

Op twee staten na behaalt de winnaar in een staat meteen alle kiesmannen/vrouwen van die staat. Zij zijn in totaal met 538, waarbij een kandidaat 270 stemmen moet halen om officieel president te worden.

De Republikein Donald Trump komt mathematisch aan 306 stuks in het Electoral College.

Maar de laatste tijd is er - soms intense - druk uitgeoefend op Republikeinse kiesmannen/vrouwen om zich van Trump af te wenden. Binnen de Grand Ole Party was er dan lobbywerk om de troepen in het gareel te houden.

Een duit in het zakje contra Trump deed ook de beruchte regisseur en auteur Michael Moore. In een open brief op zijn Facebookpagina zei hij de Republikeinse kiesmannen zondag “geen geld te kunnen geven om te stemmen. Maar als u uw geweten volgt en u krijgt daarvoor een straf, dan zal ik persoonlijk opstaan en uw boete betalen wat wettelijk mijn recht is”. “Alstublieft, breng onze natie niet in gevaar door voor Donald J. Trump te stemmen”, citeerde ABC Moore.

Een dertigtal staten heeft straffen voorzien voor ontrouwe kiesmannen/vrouwen. Maar tot nu toe zijn die nooit toegepast.

Tot nu toe heeft welgeteld één Republikeinse kiesman die aangeduid was om voor Trump te stemmen, gezegd dat hij een andere stem gaat uitbrengen. Christopher Suprun uit Texas zegt dat het niet strookt met zijn geweten om voor Trump te stemmen en zegt dat het kiessysteem met de ‘electoral college’ er destijds met een reden is ingevoerd: namelijk als verdedigingsmechanisme wanneer het volk een potentaat heeft verkozen. “Ik had gehoopt dat Trump zich na zijn verkiezing presidentieel zou gedragen, maar sinds de verkiezingen heeft hij zijn gedrag niet aangepast, maar de instellingen alleen maar verder aangevallen”, aldus Suprun.

Sinds die uitspraken heeft de kiesman uit Texas al tal van haatberichten en doodsbedreigingen gekregen. Ook andere Republikeinse kiesmannen staan onder zware druk, zowel van mensen die hen hopen te overtuigen om voor een andere kandidaat te stemmen, als van Trumpaanhangers die hen dwingen om trouw te blijven.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer