Geens gooide vrijdagavond op eigen initiatief de handdoek in de ring. © ISOPIX

Geens gooit de handdoek, crisis in Wetstraat compleet

Koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) heeft vrijdagavond na amper twee weken zijn taak teruggegeven aan de koning. De crisis in de Wetstraat is compleet. Gaan we richting nieuwe verkiezingen?

Timmie van Diepen

Amper twee weken geleden zette de koning met CD&V-vicepremier Koen Geens zijn joker in, maar ook dat heeft geen soelaas gebracht in de nu al bijna negen maanden aanslepende onderhandelingen voor de vorming van een federale regering. Vrijdagavond gooide Geens zelf de handdoek in de ring. Eigenlijk moest hij pas maandag op het paleis verschijnen, maar dat werd zoals Geens zelf zei “doorkruist” door de uitlatingen van PS-voorzitter Paul Magnette.

LEES OOK. Geens neemt ontslag: “Proces doorkruist door de uitspraken van één partij”

Magnette herhaalde vrijdagavond wat hij al vaker zei, maar nu met nog meer ampleur: de PS en de N-VA, ça ne va pas. “J’en ai marre. Ik ben het beu. Al acht maanden proberen wij te verzoenen wat niet te verzoenen valt. Die partij (N-VA, red.) heeft mij nog geen enkel concreet voorstel gedaan en komt altijd met hetzelfde aanzetten: haar programma”, zei Magnette in onze zusterkrant De Standaard. Hetzelfde liet hij optekenen in Le Soir en op RTBF.

Die gecoördineerde torpedoaanval kwam hard aan bij Geens, die in alle stilte werkte aan een basisnota van 16 pagina’s rond het socio-economische, veiligheid, justitie, migratie, milieu, mobiliteit en energie. De bedoeling was dat hij met elke partijvoorzitter van de democratische partijen apart zou overleggen, ook dit weekend nog.

“Spijtig genoeg heb ik niet met alle partijen kunnen spreken, omdat de afgelopen dagen het proces doorkruist is geworden door mededelingen van één partij dat ze niet verder aan tafel wil gaan zitten met een andere partij. Ik heb het gevoel dat er door de PS een definitief veto is uitgesproken tegen de N-VA”, zei Geens vrijdagavond tijdens een inderhaast samengeroepen persconferentie op zijn kabinet in de Hertogstraat in Brussel.

Lost CD&V nu N-VA?

Die laatste zin is essentieel. Al meer dan acht maanden wordt er geprobeerd PS en N-VA samen te brengen, maar Geens ziet nu dus overduidelijk geen enkele mogelijkheid meer om dat spoor te blijven bewandelen. “Ik heb veel goede wil ervaren om tot diepgaande gesprekken te komen, maar de koord is aan één kant gebroken”, aldus de CD&V-vicepremier.

De vraag is wat dan het alternatief is. De PS hoopt nog altijd dat CD&V wil meestappen in de uitbreiding van paars-groen tot een Vivaldi-coalitie met socialisten, liberalen, ecologisten en christendemocraten. Maar al sinds het begin van dat denkspoor in december - met het informateurschap van Magnette - beweegt CD&V geen millimeter.

Op de vraag of CD&V nu N-VA zal loslaten, antwoordde Geens na afloop van de persconferentie dat dit een vraag is voor zijn partijvoorzitter. In een weekendinterview verderop in deze krant, dat donderdag werd afgenomen, lijkt CD&V-voorzitter Joachim Coens echter niet van plan om terug te komen op wat CD&V nu al maandenlang zegt: N-VA moet in een federale regering om de stabiliteit van het land te garanderen. Alleen op die manier kan er een coalitie worden gevormd die ook aan Vlaamse kant door een meerderheid van de kiezers wordt gesteund. “CD&V heeft haar verantwoordelijkheid genomen en alles geprobeerd”, zo bedankte Coens zijn vicepremier vrijdagavond in een tweet.

Nieuwe verkiezingen?

Als die patstelling dezelfde blijft, lijkt er maar één uitweg: nieuwe verkiezingen. De enige voorwaarde is dat er een meerderheid wordt gevonden in de Kamer. PS-voorzitter Paul Magnette liet vrijdag verstaan dat hij openstaat voor nieuwe verkiezingen (zie de volgende pagina, red.), maar in Vlaanderen lijkt er voorlopig weinig animo voor een nieuwe stembusgang.

De N-VA nam vrijdag nog voor het ontslag van Geens “akte van het dictaat van de PS”. “De derde partij van het land meent iedereen de wet te kunnen spellen, en de onderhandelingen in de media te kunnen voeren. In weerwil van de Vlaamse kiezer moet er voor de PS een zo links mogelijke regering komen, zonder meerderheid in Vlaanderen. De PS wil zelfs verkiezingen uitlokken, enkel en alleen in de hoop om de N-VA te verzwakken en zichzelf te versterken.”

Maandag start de koning een nieuwe consultatieronde met de partijvoorzitters. Dan zal blijken of de partijen happig zijn op nieuwe verkiezingen of dat er toch nog een poging wordt gedaan om een regering op de been te brengen. Nu het paleis ook zijn joker heeft opgebruikt, rijst stilaan de vraag wie de koning nog op pad kan sturen en met welke opdracht dat dan zal zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer