Ongeveer 3.500 mensen geëvacueerd uit oost-Aleppo

© Reuters

Sinds middernacht hebben minstens 65 bussen al ongeveer 3.500 mensen geëvacueerd uit de laatste rebellenenclave in oost-Aleppo, zo heeft het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gemeld.

Nog eens vijftig bussen zijn de zone beginnen binnen te rijden om zowat drieduizend opstandelingen en hun gezinnen te ontzetten, aldus de ngo. Parallel zijn uit de regimegetrouwe plaatsen Foua en Kefaya, belegerd door het verzet, geëvacueerd. Velen van hen zijn ziek of gewond

‘In een verschrikkelijke toestand’

De geëvacueerden zijn “in een verschrikkelijke toestand. Ze hebben niet gegeten, niet gedronken, de kinderen hebben het koud, ze mochten niet naar het toilet gaan”, aldus dokter Ahmad al-Dbis, die verantwoordelijk is voor een van de eenheden die de evacuatie coördineren.

De evacuatie van burgers en rebellen uit het oosten van Aleppo werd vrijdag stopgezet nadat het regime de rebellen ervan beschuldigde een tijdelijk bestand te hebben geschonden. Volgens de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten Rami Abdel Rahmane heeft bemiddeling van Turkije en Rusland ervoor gezorgd dat het regime de bussen liet passeren nadat ze waren aangekomen aan het laatste controlepunt van het regime.

Zondag werden nog een twintigtal bussen die burgers uit die dorpen moesten evacueren, aangevallen door gewapende mannen, waardoor de evacuatie tot nader order werd opgeschort.

VN-veiligheidsraad stemt over ontplooiing waarnemers in Aleppo

De VN-veiligheidsraad stemt maandagochtend een compromisresolutie over de ontplooiing van waarnemers die in Aleppo moeten toezien op de evacuatie van burgers en de humanitaire bijstand.

De Franse ambassadeur François Delattre zei aan de pers dat de vijftien leden van de veiligheidsraad overeenstemming hadden gevonden over een compromistekst. Volgens de diplomaat moeten sommige lidstaten wel nog even ruggespraak houden met hun hoofdstad vooraleer het licht op groen te zetten. De Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin sprak alvast van “een goede tekst”.

Frankrijk had eerder een ontwerpresolutie over de zending van waarnemers ingediend. Voor aanvang van de vergadering had Rusland ermee gedreigd zijn veto te gebruiken tegen die tekst en een eigen alternatief voor te stellen. Delattre houdt evenwel staande dat het compromis is gebaseerd op de Franse tekst. Zo moeten de internationale waarnemers geen toestemming vragen aan de Syrische regering om hun opdracht aan te vatten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content